Süüria kurdid kutsusid tsiviilelanikke türgi vastu mobiliseerima (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdi Rahvakaitseüksuse liige Süürias kurdienamusega Amudas Türgi vägivalla vastu suunatud meeleavaldusel.
Kurdi Rahvakaitseüksuse liige Süürias kurdienamusega Amudas Türgi vägivalla vastu suunatud meeleavaldusel. Foto: DELIL SOULEIMAN/AFP/Scanpix

Süüria kurdikogukonna liidrid aga kutsusid tsiviilelanikke täna Türgi agressiooni vastu mobiliseerima.

Türgi alustas laupäeval Süüria Afrini piirkonnas sõjalist pealetungi Kurdi Rahvakaitseüksustele ( YPG)  ja saatis päev hiljem üle piiri maaväed. Türgi näeb Kurdi Demokraatlikus Ühtsusparteis (PYD) ja selle relvastatud tiivas YPGs terroriste, kes on seotud keelatud Kurdistani Töölisparteiga (PKK), mis on Türgis keskvõimu vastu võidelnud 1984. aastast saadik.

USA  ja selle liitlaste jaoks on YPG  ja Süüria Demokraatlikud Jõud, milles kurdid moodustavad peamise lahingjõu, tähtis liitlane võitluses ISISe vastu. «Vägivald Afrini piirkonnas häirib Süüria seni suhteliselt stabiilset regiooni ja juhib tähelepanu kõrvale rahvusvahelistelt pingutustelt ISISe alistamiseks,» ütles Aasias ringsõidul viibiv Ühendriikide kaitseminister  James Mattis.

Türgi tegevusele avaldas seevastu täna toetust Katar. «Katar kinnitab toetust Türgi püüetele kaitsta oma riigi julgeolekut seoses Türgi territooriumil toime pandud terrorirünnakutega,» ütles välisministeeriumi esindaja Lolwa Al-Khater.

Khater märkis, et Türgi laupäeval alanud operatsiooni taga on õigustatud mure oma julgeoleku ja piiride kindlustamise pärast ning ühtlasi vajadus kaitsta Süüria territoriaalset terviklikkust.

Lisaks peab Türgi kurdidega võitlust ka Iraagis. Türgi lennuvägi ründas eile sihtmärke Iraagi põhjaosas Zapi piirkonnas Türgi kagupiiri lähedal. Armee teatel oli rünnaku sihtmärk separatistide terroriorganisatsioon, mis on Türgi ametlik väljend Kurdistani Töölispartei (PKK) kohta. Relvajõudude teatel plaanisid äärmuslased rünnakut piirivalvepostide ja -baaside vastu ning õhulöökidega hävitati nende relvapositsioonid ja varjupaigad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles