Saakašvili esitas uueks peaministriks diplomaadi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili.
Gruusia president Mihheil Saakašvili. Foto: AFP / Scanpix

Gruusia president Mihhail Saakašvili teatas eile, et saatis erru senise peaministri Lado Gurgenidze ning esitas ametisse Türgis saadikuna töötava Grigol Mgaloblišvili.


Saakašvili teeb valitsuse uue koosseisu teatavaks lähipäevadel.



«Me langetasime selle otsuse koos Lado Gurgenidzega. Otsuse, et ta astub uue finantskomisjoni etteotsa, mille funktsiooniks on finantskriisi ohjeldamine ja finantsolukorra stabiliseerimine Gruusias,» ütles Saakašvili.



«Kui ma ta peaministriks nimetasin, leppisime kokku, et ta töötab ühe aasta ja ta on selle aasta jooksul suurepärast tööd teinud, ta seisis oma ametiajal silmitsi erakorraliste katsumustega,» märkis riigipea.



Parlamendile kinnitamiseks esitatud uus peaministrikandidaat on viimased neli aastat Türgis saadikuna töötanud Grigol «Gega» Mgaloblišvili (35), kes on alates 1995. aastast töötanud eri ametikohtadel välisministeeriumis. Seni pole teda poliitikaga seostatud.



Mgaloblišvili kandidatuuri heakskiit parlamendis peaks AFP teatel olema formaalsus, arvestades Saakašvili tugevat toetust seadusandjate seas.



Inglise, türgi, vene ja saksa keelt valdaval Mgaloblišvilil on kõrgharidus Thbilisi ülikoolist orientalistika erialal ning ta on tudeerinud Oxfordi ülikoolis.



Analüütikute hinnangul pole presidendi samm otseselt seotud augustisõjaga ja sellele järgnenud opositsiooni kriitikaga Saakašvili pihta. Riigipea vastased aga süüdistavad teda osalemises sõjas, mida Gruusia poleks mingil juhul võita suutnud.



Gruusia endine spiiker Nino Burdžanadze, Saakašvili liitlane rooside revolutsiooni ajal, teatas eile, et loob uue opositsioonierakonna Demokraatlik Liikumine – Ühtne Gruusia.


«Uus erakond tuleb opositsiooniline,» ütles endine spiiker. «Praegused võimud rikkusid rahvale antud lubadusi ning demokraatliku riigi asemel loodi Gruusias autoritaarne režiim,» kinnitas ta.



Uue erakonna asutamiskongress toimub 23. novembril, rooside revolutsiooni viiendal aastapäeval.



Burdžanadze sõnul pole kongressi kuupäev juhuslik, vaid valiti meelega. (Interfax/BNS/PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles