Dombrovskis: parlamendihääletus näitas oligarhide võimu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainars Šlesers.
Ainars Šlesers. Foto: Wikipedia.org

Läti peaministri Valdis Dombrovskise hinnangul näitas läinud nädalal parlamendis korruptsiooniskandaaliga seoses toimunud hääletus oligarhide mõjuvõimu.

Dombrovskis ütles Läti telekanalile LNT antud usutluses, et rahvaesindajate otsus mitte lubada Läti korruptsioonivastase võitluse büroo (KNAB) töötajatel läbi otsida parlamendisaadiku Ainars Šlesersi kodu, näitab selgelt, millised poliitilised jõud langetavad otsuseid oligarhide huvides, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

«Me näeme selgelt, millised erakonnad hääletasid läbiotsimise lubamise vastu – Koosmeele Keskus, Hea Läti Eest ning Roheliste ja Põllumeeste Liit. Need on parteid, mis töötavad oligarhide huvides,» lausus Dombrovskis, kelle sõnul näitavad seda ka teised parlamendis toimunud hääletused.

«Näiteks Koosmeele Keskus ning Roheliste ja Põllumeeste Liit kindlustasid, et parteide rahastamist puudutav seaduseelnõu (parlamendis) läbi ei läheks,» lisas valitsusjuht, kelle sõnul peab tema juhitav valimisliit Ühtsus oma koalitsiooniparteri Roheliste ja Põllumeeste Liiduga tõsiseid läbirääkimisi.

«Kui toimub veel üks hääletus, mis sarnaneb Šlesersi juhtumile, võib koalitsioon seda mitte enam üle elada,» hoiatas Dombrovskis, kelle sõnul on koostööle Roheliste ja Põllumeeste Liiduga kolm alternatiivi. Samas ei täpsustanud peaminister, millised need valikud on.

Väidetavalt nõudis Läti üheks mõjuvõimsamaks oligarhiks peetav Šlesers 2009. aastal lennukompanii Air Balticu presidendilt Bertolt Flickilt, et ta allkirjastaks lepingu reklaamiteenuste eest ja reklaamiks pealinna.

Raha, millega pidi makstama reklaamiteenuse eest, kulutati aga väidetavalt Šlesersi ja Läti Esimese Partei/Läti Tee valimiskampaaniale. Kokku kanditi väidetavalt kõrvale vähemalt 100 000 latti (141 000 eurot).

KNAB kahtlustab, et Šlesers sai raha teisteltki ettevõtetelt. Samuti on uurimise all, kuidas Šlesers parlamenti pääsenuna hakkas mõjutama Riia vabasadamaga seotud otsuseid, kaitstes ka mitme teise firma huve, kust ta ise raha sai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles