Euroopa Komisjon tahab jätkata kõnelusi Venemaaga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp Euroopa Komisjoni hoonel.
Euroopa Liidu lipp Euroopa Komisjoni hoonel. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjon soovitab liikmesmaadele tungivalt nõustuda järgmisel nädalal ELi-Vene strateegiliste partnerluskõneluste taaskäivitamisega.

 

 

Brüsselis ollakse seisukohal, et laia ampluaaga kõnelused peaksid jätkuma, sest see võimaldaks euroliidul kaitsta Venemaal oma huve ning aitaks parimal viisil kaasa ka ühispositsioonilt Moskvaga suhtlemisele, vahendas AFP.

«Venemaa paneb tähele, kui EL räägib ühel häälel ja tegutseb ühtsena,» selgitas komisjon oma positsiooni. Venemaaga uue strateegilise partnerlusleppe sõlmimiseks peetavad läbirääkimised külmutati septembris, et sundida Moskvat tõmbama oma vägesid välja Gruusias.

Esmaspäeval toimub järgmine ühenduse välisministrite nõupidamine, mis komisjoni hinnangul on liikmesmaadele võimalus jõuda ühisele arusaamisele läbirääkimiste jätkamise osas, sest neli päeva hiljem algab juba ELi-Vene tippkohtumine Nice’i kuurordis Prantsusmaal.

Mitte kõik ELi liikmesmaad pole praegu aga nõus suhteid Venemaaga lahti sulatama. Läbirääkimiste jätkamise vastu võtsid kõige teravamalt sõna Poola ja Leedu presidendid, kes nõudsid, et Moskva peab kõneluste jätkamiseks enne täielikult austama relvarahu Gruusiaga.

Leedu riigipea Valdas Adamkus ja tema Poola ametivend Lech Kaczyński väljendasid kahe päeva eest tehtud ühisavalduses sügavat muret «tahte puudumise pärast Vene poolel» ning viitasid Moskva suutmatusele viia oma väed konfliktieelsetele positsioonidele.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles