G20 liidrid kutsusid maailmamajanduse päästmiseks kiiretele tegudele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
G20 riikide tippkohtumine majanduskriisi arutamiseks Washingtonis.
G20 riikide tippkohtumine majanduskriisi arutamiseks Washingtonis. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Suurriikide juhid lubasid eilsel G20 tippkohtumisel Washingtonis töötada üheskoos selle nimel, et taastada majanduskasv.

Maailma suuremate tööstus- ja arenguriikide G20 grupi liidrid kutsusid üles kiirelt tegutsema, et päästa nõrgenev maailmamajandus viimase 70 aasta tõsiseimast rahanduskriisist, vahendas Reuters.

Üheskoos pandi paika kava karmistada järelevalvet maailma suuremate pankade möödalaskmiste osas ja püüd saavutada läbimurre maailma kaubandusläbirääkimistes. Tegevusplaani eesmärk on ehitada ümber finantssüsteemid, mis on maailma tabanud laenukriisi tõttu halvatud.

«Me peame panema aluse reformideks, mis aitavad kindlustada, et selline ülemaailmne kriis enam ei korduks,» öeldi oma esimese kohtumise lõpus tehtud avalduses.

Riigijuhid lubasid teha kõik, et enne nende järgmist tippkohtumist tuleva aasta aprillis oleks juba edusammud näha.

Samuti kutsuti üles majandust stimuleerivaid meetmetele, olgu need siis maksukärped või valitsuse kulutuste vähendamine.

USA president Georg W. Bush pidas kohtumist õnnestunuks, märkides, et juhid leppisid kokku majanduse ergutamises vabaturu põhimõtete alusel.

Jaapani peaminister Taro Aso ütles, et tegu on majanduse 100 aasta suurima kriisiga. «Kuid kriis võib olla ka samal ajal võimalus - ajalugu näitab, et kui me saame kriisist üle, luuakse uus kord. Me ei peaks kriisist ainult masenduma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles