Venemaa täitis baasid Lõuna-Osseetias ja Abhaasias

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid Tshinvalis.
Vene sõdurid Tshinvalis. Foto: AP / Scanpix

Venemaa kindralstaabi ülema kindral Nikolai Makarovi kinnitusel on separatistlikes Abhaasias ja Lõuna-Osseetias asuvate sõjaväebaaside isikkooseisu komplekteerimine lõpetatud.


Makarovi kinnitusel on Venemaa mõlemasse mässulisse vabariiki saatnud 3700 sõjaväelast, vahendas RIA Novosti. Tuhandete sõdurite viimine mässulistesse piirkondadesse on kooskõlas Lõuna-Osseetia ja Abhaasia liidritega sõlmitud sõprus- ja koostöölepingutega, mis annavad Venemaale seadusliku aluse sõjaväebaaside rajamiseks ning separatistide de facto riigipiiri kaitsmiseks.

Ametlike teadete kohaselt hakkab ainus Vene vägede sõjaväebaas Abhaasias paiknema Gudautas, kuhu viiakse lennu-ja õhutõrjeüksused ning dessantväelased. Motolaskurbrigaadi sõjaväebaas seatakse sisse Lõuna-Osseetia linnas Džavas, lisaks on üks sõjaväebaasi rajamist kavandatud veel Tshinvalisse. Vene meedias on olnud juttu ka sellest, et Abhaasia sadamalinna Gudautisesse võidakse tulevikus viia Venemaa Musta mere sõjalaevastiku alused.

Makarovi sõnul toimub praegu sõjaväebaaside tehniline ettevalmistus ja heakorrastamine. Tema kinnitusel on Vene sõduritel õigus patrullida mõlemas piirkonnas kogu territooriumi ulatuses. Ta tõi konkreetselt välja  Abhaasia idaosas asuva Kodori oru, mis aastaid tekitanud pingeid Gruusia ja Abhaasia vahel.

«Arvan, et 2010. aastaks saavad need baasid varustatud tehnika viimase sõna järgi,» lisas kindralstaabi ülem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles