Ukraina algatas Tõmošenko vastu uue süüasja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Viktor Janukovõtš täna Kamjanets-Podilskõis. Janukovõtš toetab täiendust seaduseelnõule, mis muudaks mittekuritegelikuks sätte, milles Tõmošenko teisipäeval süüdi mõisteti.
Ukraina president Viktor Janukovõtš täna Kamjanets-Podilskõis. Janukovõtš toetab täiendust seaduseelnõule, mis muudaks mittekuritegelikuks sätte, milles Tõmošenko teisipäeval süüdi mõisteti. Foto: SCANPIX

Ukraina julgeolekuteenistus (SBU) teatas täna, et avas vangi mõistetud opositsioonijuhi Julia Tõmošenko vastu uue kriminaalasja.

Üleeile võimuliialduse eest seitsmeks aastaks vangi mõistetud Tõmošenkot süüdistatakse 405 miljoni dollari kantimises, kui ta oli 1990ndatel energeetikafirma Ukraina Ühendatud Energiasüsteemid president, ütles SBU uurimisjuht Ivan Derevjanko AFP teatel.

Derevjanko sõnul alustati kriminaaljuurdlust ka Pavlo Lazarenko vastu, kes oli üheksakümnendate lõpus Ukraina peaminister ja Tõmošenko liitlane. Lazarenko on praegu USAs trellide taga kelmuse ja rahapesu eest. Väidetavalt kandis Tõmošenko oma firma 405,5 miljoni dollarilise võla Lazarenko abil üle Ukraina riigieelarvesse.

Tõmošenko jaoks on tegemist tõsise hoobiga, sest tema tütar Jevgenia Carr väljendas täna lootust, et ema lastakse vabaks juba lähitulevikus. Carri sõnul on Tõmošenko pereliikmed kindlad, et tema kohtuotsuse ülemaailmne hukkamõist sunnib võime opositsioonijuhti varsti vabastama.

«Loodame, et lähemate päevade või võib-olla nädalate jooksul... astub meie president korrektseid samme lahendamaks seda poliitilist kriisi, mida näeb kogu maailm ja mis on Ukrainale häbi teinud,» ütles ta AFP-le.

Ukraina parlament arutab järgmisel nädalal täiendust seaduseelnõule, mis muudaks haldusrikkumiseks sätte, milles Tõmošenko teisipäeval süüdi mõisteti. President Viktor Janukovõtš teatas täna, et toetab plaanitud muudatust, sest olemasolev seadus on aegunud, vahendas AP. Presidendi sõnul võidakse seadusmuudatus vastu võtta juba ajaks, kui Tõmošenko süüdimõistvat otsust hakkab arutama apellatsioonikohus.

Carr eeldab enda sõnul, et tema ema vabaneb peagi ja võtab osa nii Ukraina järgmistest parlamendi- kui ka presidendivalimistest, mis toimuvad vastavalt 2012. ja 2015. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles