India ravib Mumbaist saadud vaimuhaigusi ja otsib süüdlasi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terrorirünnakus hukkunud India korrakaitsja sugulane matusetseremoonial.
Terrorirünnakus hukkunud India korrakaitsja sugulane matusetseremoonial. Foto: Reuters / Scanpix

Kuigi eelmisel kuul terroristide kätte langenud luksushotellid avavad pühapäeval taas uksed, on India rahval tõsiseid probleeme Mumbai draamast toibumisega.



Nagu tõdes eilne ajaleht Los Angeles Times, on pärast 26. novembril alanud ja üle kolme päeva kestnud terrorirünnakuid käed tööd täis nii psühhiaatritel kui ka rahvalikke ravivõtteid ja taimejooke pakkuvatel šamaanidel. Lähedasi kaotanud ja võigast vägivalda näinud inimesed otsivad abi ikka veel kummitavate õuduste leevendamiseks oma peas.



Šoki läbi teinud inimeste kõige tavalisemateks häireteks on pidev lähedastele helistamine tegemaks kindlaks, et nad on jätkuvalt elus, ning kõikeületav hirm kodunt lahkumise ees.


See, kui paljud inimesed tegelikult ravi vajavad, selgub mõne kuu jooksul – osal võivad sümptomid ise kaduda, teistel aga alles hiljem tekkida.



Napib psühhiaatreid


Näiteks 11-aastane Hargovind Vaghela võpatab praegu iga kõvema hääle peale, karjub unes, on kaotanud söögiisu ja matkib automaaditule häält, mida ta kuulis ajal, kui terroristid tema kodu naabermaja vallutasid.



Tüdruk mäletab habeme ja musta rüüga välismaalasest naabrimeest ning tolle väikest poega – see oli rabi Gavriel Noach Holzenberg, kes kõrvalmajas asuvas juudikeskuses tapeti koos abikaasa ja nelja külalisega, ellu jäi vaid väike poiss, kelle hoidja ennastsalgavalt majast välja tõi.



LA Timesi andmeil on kogu India 1,1 miljardi elaniku kohta vaid 4000 psühhiaatrit. Finantspealinn Mumbai on selles mõttes üks edumeelsemaid piirkondi – seal tegutseb üle tuhande psühhiaatri ja psühholoogi ning psüühikahäire vastu abi otsimist ei peeta nii häbiväärseks kui mujal.



Leht tõi näiteks Mumbais töötava psühhiaatri Anukant Mittali. Tohtri tööpäev möödub linna haiglate, äärelinna kliinikute ja algeliste maa-arstipunktide vahet kihutades. Ta näeb nii rahvusvaheliste korporatsioonide tippjuhte kui kirjaoskamatuid maainimesi, kel riietuseks vaid räbalad.



Brutaalsed šamaanid


Mittali sõnul on just maaelanikkonna puhul üsna tavapärane, et otse psühhiaatri kabinetist suunduvad nad šamaani vastuvõtule. «Sestap tuleb neile öelda: «Ma tean, et sa vajad kedagi, kes kurjad vaimud välja ajaks, kuid ära jäta samal ajal minu määratud ravimite võtmist.»,» rääkis ta.



Traditsiooniliste ravitsejate võtted võivad olla kohati üpris brutaalsed. Nende hulka kuulub näiteks psüühikahäiretega patsientide ründamine selleks, et ajada kuri vaim välja. Tihti võib aga inimestele tunduda märksa lihtsam öelda lähedastele, et neid vaevab kuri vaim, kui tunnistada vaimuhaigust selle sõna klassikalises mõttes.



Haritumad indialased kurje vaime ei süüdista. Küll aga näevad juhtunus ühe teise välisjõu, oma poliitikute ja ametnike tegematajätmisi. India valitsus on juhtunu võimalikuks saamise pärast rahva käest vabandust palunud.



Ka on India võimukandjad pärast ülemaailmset tähelepanu pälvinud Mumbai draamat hakanud tõsisemalt arutama, kuidas nad saaksid vältida samasuguste sündmuste kordumist.



Eile arutas India parlament karmimate terrorismivastaste seaduste vastuvõtmist ja kava asutada samasugune organisatsioon nagu USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI). Uued seadused lubaksid terrorismis kahtlustatavaid kinni pidada 180 päeva praeguse 90 asemel ning takistada nende rahastamist.



Kohaliku «FBI» abil loodab parlament parandada seni longanud infovahetust erinevate korrakaitsestruktuuride vahel. Varem on sellise organi loomine takerdunud osariikide vastuseisu – nood on leidnud, et föderaalne jõud ahistaks liialt kohalikke korrakaitsestruktuure.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles