Saksa politsei paljastas arvatavad Vene spioonid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks Saksa ja üks Euroopa Liidu lipp.
Kaks Saksa ja üks Euroopa Liidu lipp. Foto: SCANPIX

Saksamaa föderaalpolitseinikud võtsid kinni abielupaari, keda kahtlustatakse Venemaa heaks spioneerimises enam kui 20 aastat, kirjutab tänane Der Spiegel.

Ajakirja andmetel tegutsesid Heidrun ja Andreas A. üle kogu Saksamaa. Mõlemad on nuhkimissüüdistused tagasi lükanud.

Korrakaitsejõudude esindajad võtsid mehe ja naise kinni 18. oktoobril Kesk-Saksamaal. Neist üks tabati Marburgis ja teine Balingenis.

Der Spiegeli andmetel võeti naine kinni ajal, mil ta kuulas kodeeritud raadioülekannet.

Lisaks võtsid politseinikud neilt ära kaks Austria passi, mille järgi oli Andreas sündinud Argentinas ja Heidrun Peruus. Saksa ametnikud esitasid järelepärimise Lõuna-Ameerikasse ja pärast kontrollimist selgus, et passides olev informatsioon ei vasta tõele.

Ametivõimude kahtluste järgi hakkas paar spioneerima ajal, mil Saksamaal tegutses alles Vene julgeolekukomitee (KGB). Tegemist on esimese korraga pärast kahe Saksamaa ühinemist aastal 1990, mil riigis paljastatakse välisagendid.

Saksa politseinikud hakkasid abielupaari vastu huvi tundma pärast seda, kui FBI sai Ameerika Ühendriikides jälile Vene spioonide võrgustikule ja mis viis agentide vahetamisele 2010. aasta suvel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles