Kiiev: Gazprom lõpetas Ukrainat läbiva gaasitransiidi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina teatel on Gazprom transiitgaasi tarned lõpetanud.
Ukraina teatel on Gazprom transiitgaasi tarned lõpetanud. Foto: AP / Scanpix

Ukraina riikliku gaasiettevõtte Naftogaz teatel on Venemaa gaasigigant Gazprom lõpetanud täielikult Ukrainat läbiva gaasitransiidi.


«Venemaa peatas Ukrainat läbiva transiidi,» kinnitas Naftogazi esindaja Valentin Zemljanski, kelle sõnul lakkas Vene gaasitransiit kell 7.44, vahendas AFP.

«Venemaa on jätnud Euroopa gaasita,» lisas Zemljanski.

Gazpromi esindajad pole Kiievi väidet veel kommenteerinud.

Üleeile sulges Gazprom neljast Ukrainat läbivast transiiditorust kolm, mis tõi kaasa tarnete järsu alanemise Euroopa riikidele.

17 Euroopa riiki on kurtnud gaasitarnete vähenemise või lakkamise üle. Täna hommikul teatasid ka Tšehhi Vabariik, Slovakkia ja Austria Vene gaasitarnete katkemisest. Puudujäägi korvamiseks on võetud kasutusele reservid.

Ungari, Bulgaaria, Türgi, Makedoonia, Kreeka, Serbia, Bosnia ja Hertsegoviina, Rumeenia ning Horvaatia on teatanud, et Vene maagaasi tarnimine neile on lõppenud. Surve langusest on teatanud Poola ja Moldova. 

Prantsusmaa, Itaalia ja Saksamaa energiaettevõtete teatel on Vene gaasitransiit vähenenud kuni 90 protsenti.  

Ukraina president Viktor Juštšenko ja peaminister Julia Tõmošenko on kutsunud Venemaad üles gaasitransiiti koheselt taastama. 

Maagaasi nappuses Euroopa Liidu eesistujamaa Tšehhi on gaasitarnete vähenemist nimetanud lubamatuks ja nõudnud nende kohest taastamist.

Euroopa Liit saab umbes viiendiku tarbitavast gaasist läbi Ukraina ja veel viiendiku Venemaalt teisi kanaleid pidi. Gazpromi teatel on nad suurendanud gaasitarneid, mis kulgevad Valgevene ja Türgi kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles