Juškin: Vene võimudel pole suurt manööverdamisruumi

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseipatrull Moskvas Maneeži väljakul.
Politseipatrull Moskvas Maneeži väljakul. Foto: SCANPIX

Balti Vene-uuringute keskuse juht Vladimir Juškin toonitas, et Venemaa võimuladvikul pole praeguseks kujunenud olukorras eriti suurt manööverdamisruumi.

Juškini hinnangul otsustab presidendi administratsiooni asejuhti Vladislav Surkovit nõustav seltskond, et Vladimir Putini võim vajab vaid kosmeetilisi muudatusi. «Arvatavasti saab see soovitus olema «uuendatud Putin»,» ütles Juškin Postimehele.

«Võibolla loetakse kusagil hääled üle, kedagi võetakse kuskil vastutusele, keegi kaotab töö, kuid palju kaugemale võimud minna ei saa,» selgitas Juškin. «Võimudele on alles jäänud liiga kitsas valikute koridor: kas võtta kuulda «tänava» ehk siis suurlinnade keskklassi nõudmisi ja sisuliselt loobuda võimust või asuda kruvisid kinni keerama.»

«Ja «tänav» määrab selle valiku, kui sinna ilmub mitu miljonit inimest. Vene sotsioloogide hinnangul võib selline areng toimuda aga alles aasta või poolteist pärast Putini Kremlisse naasmist,» rääkis Juškin.

«Oluline on tähele panna, et nii Bolotnajale Moskvas kui väljakutele teistes Venemaa linnades tulid inimesed, kes ei vaja sotsiaalseid lisahüvesid pensionide ja palkade tõusu või erinevate soodustuste näol. Nad vajavad just seadusemuudatusi, mis puudutavad erakondi, valimisi ja põhiseadust,» kirjeldas Venemaa-ekspert.

Võimalust, et Õiglane Venemaa ja kommunistid loobuvad oma saadikumandaatidest, mis tähendaks uusi valimisi, ei pidanud Juškin kuigi tõenäoliseks.

«Aga uued valimised olemasolevas seadusteruumis ei too riigiduumasse praeguse keskklassi poliitilist esindatust,» nentis Balti Vene-uuringute keskuse juht Vladimir Juškin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles