Medvedev lubas gaasitransiidi taastada

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev lubas läbi Ukraina kulgeva Euroopa tarbijatele mõeldud gaasitransiidi pärast vastavate kokkulepete sõlmimist Ukrainaga taastada.


Medvedev helistas oma Bulgaaria kolleegile Georgi Põrvanovile ja kinnitas, et Venemaa on valmis oma kohustusi Euroopa klientide ees täitma ja gaasitransiidi taastama pärast vastavasisulise lepingu sõlmimist Ukrainaga, teatas Interfax.

Venemaa monopoliseisuses gaasigigandi Gazpromi juhatuse esimees Aleksei Miller teatas varem, et Venemaa taastab koheselt Ukrainat läbivad gaasitarned, kui olukorda saabuvad jälgima rahvusvahelised vaatlejad. Tema sõnul on nad jõudnud vastava kokkuleppeni ka Euroopa Liidu esindajatega.

Vaatlejate saatmist «nii kiiresti kui võimalik» nõudis ka Venemaa peaminister Vladimir Putin, kelle sõnul on rahvusvaheliste vaatlusrümade saatmine «väga hea» idee.

Ukraina delegatsiooni kuuluvad riikliku gaasiettevõtte Naftogazi juht Oleg Dõbina ja asepeaminister Grigori Nemõrja sõlmisid Euroopa Komisjoniga lepingu, milles nõustusid samuti vaatlejate saatmisega pumbajaamade juurde, vahendas AFP.

Gazprom peatas gaasitarned Ukrainale alanud aasta esimesel päeval, põhjendades otsust uue lepingu puudumisega. Euroopa riikide varustamine gaasiga jätkus, kuid mahud vähenesid oluliselt.

Eile peatas Gazprom gaasitransiidi ka Euroopa riikidesse, süüdistades Ukrainat gaasi varastamises ja transiiditorustike sulgemises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles