Läti peaminister lubas referendumil hääletada vene keele vastu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis. Foto: SCANPIX

Läti peaminister Valdis Dombrovskis lubas tuleva aasta alguses toimuval referendumil hääletada vene keelele riigikeele staatuse andmise vastu.

Valitsusjuht kutsus täna hommikul telekanalile LNT antud usutluses kõiki Läti kodanikke sõltumata nende rahvusest referendumil osalema ja hääletama vene keele riigikeeleks saamise vastu, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

President Andris Bērziņš, kes eile andis parlamendile üle põhiseaduse täiendamise eelnõu, on kinnitanud, et tema rahvahääletusel ei osale.

Selleks et vene keelest saaks läti keele kõrval teine ametlik riigikeel, on vaja muuta riigi viit põhiseaduse paragrahvi, millest riigikeelt puudutava 4. paragrahvi muutmine eeldab kindlasti ka rahvahääletust.

Referendumi korraldamiseks on vaja kümnendiku Läti valimisõiguslike kodanike ehk 154 379 inimese toetust ning novembris kogutigi rahvahääletuse toetuseks 187 378 allkirja. Kuna vajalik arv allkirju on koos, peab ettepaneku suhtes võtma seisukoha seim, kes annab sellele oma hinnangu homme.

Et parlament seda eelnõu ei toeta, korraldatakse keeleküsimuses rahvahääletus, mis toimub arva­tavasti 18. veebruaril. Põhiseaduse muutmiseks peab referendumil seda toetama vähemalt pool hääleõiguslikest kodanikest ehk üle 771 000 inimese. Tõenäosust, et nii ka läheb, peetakse väikeseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles