Sarkozy ja Cameron välistasid sõjalise sekkumise Süürias

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusvägede soomustransportöör Zabadanis.
Süüria valitsusvägede soomustransportöör Zabadanis. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ja Briti peaminister David Cameron lubasid avaldada toetust Süüria opositsioonile, kuid välistasid sõjalise sekkumise.

«Me ei saa aktsepteerida, et diktaator mõrvab oma rahvast, kuid revolutsiooni ei tooda väljaspoolt, see kasvab Süüriast endast, nagu on juhtunud mujal,» ütles Sarkozy täna ajakirjanikele pärast Pariisis toimunud kohtumist, vahendas uudisteagentuur AFP.

«See, mis toimub Süürias, on kohutav,» märkis Cameron ja lisas: «Valitsus tapab ja mõrvab oma rahvast.»

Cameroni ja Sarkozy kinnitusel teevad nad koostööd Süüria presidendi Bashar al-Assadile lojaalsete vägede vastu võitleva opositsiooni abistamiseks. Sarkozy julgustas Assadi vastaseid seejuures ühinema ja paremini organiseeruma.

«On kaks asja, mida me saame Süüria arenguks teha: esiteks tugevdada sanktsioone, mitte süüria rahva, aga võimude vastu ja teiseks mõelda, kuidas aidata Bashar al-Assadi režiimi opositsioonil ühineda ja muutuda tõsiseltvõetavaks alternatiiviks,» täpsustas Sarkozy.

«Me oleme valmis tegema rohkem, kuid me ütleme kõigile, kes soovivad Süüriasse demokraatiat: «Organiseeruge, ühinege, öelge meile, kuidas me saame aidata.»,» lisas Prantsuse riigipea.

Samas tunnistasid mõlemad, et Liibüa-sarnane lääneriikide sõjaline sekkumine Süürias pole hetkel päevakorras, kuna selleks puuduvad vastavad tingimused.

«Liibüa puhul andis loa jõu kasutamiseks ÜRO Julgeolekunõukogu, Araabia Liiga soovis, et midagi ette võetaks, Liibüas oli selge opositsioon, mis töötas kogu riigi nimel,» märkis Cameron.

«Süüria puhul pole need tingimused täidetud, kuid see ei tähenda, et me peaksime tagasi tõmbuma ja lihtsalt ütlema, et me ei saa midagi teha. Me peame Assadile avaldama maksimaalset survet tapmine lõpetada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles