Gruusia nõuab Moskvaga suhete taastamiseks tagasi okupeeritud alasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia sõdurid riigilippudega.
Gruusia sõdurid riigilippudega. Foto: SCANPIX

Gruusia on nõus pidama Venemaaga läbirääkimisi diplomaatiliste suhete taastamise üle vaid tingimusel, et talle kuuluvad okupeeritud alad tagastatakse, ütles välisministeerium täna.

Silmas peetakse Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat, mida Venemaa tunnustas pärast 2008. aasta augustisõda iseseisvate riikidena.

«Kahe riigi vaheline dialoog saab toimuda ainult tingimusel, et teineteist austatakse ja tunnustatakse teineteist rahvusvaheliselt tunnustatud piirides. Sellisel juhul oleme me valmis alustama Vene Föderatsiooniga kõnelusi diplomaatiliste suhete taastamise üle,» ütles Gruusia asevälisminister Nino Kalandadze täna ajakirjanikele.

«Kui me näeme, et Venemaa hakkab oma vägesid okupeeritud aladelt välja viima ja tühistab otsuse tunnustada Gruusia alade iseseisvust, oleme läbirääkimisteks valmis.»

Venemaa tegi eile ettepaneku taastada diplomaatilised suhted Gruusiaga, kellega 2008. aastal peeti maha lühike sõda kahe separatistliku provintsi staatuse pärast.

Vene välisministeerium tervitas Gruusia presidendi Mihheil Saakašvili hiljutist pakkumist kehtestada Venemaa kodanikele viisavabadus ning lisas, et teeb ühtlasi ettepaneku taastada diplomaatilised suhted kahe riigi vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles