Hollandi peaminister astus tagasi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi peaminister Mark Rutte.
Hollandi peaminister Mark Rutte. Foto: SCANPIX

Hollandi peaminister Mark Rutte esitas täna kuninganna Beatrixile lahkumisavalduse, sest seoses kavandatava uue kärpepaketiga kadus tema liberaalsest Vabaduse ja Demokraatia Rahvaerakonnast ja konservatiivsest kristlik-demokraatlikust parteist koosneva vähemusvalitsuse tagant paremäärmuslaste toetus parlamendis. Monarh rahuldas valitsusjuhi lahkumispalve.


Tagasiastumist oodati alates möödunud nädalavahetusest, kui Rutte tunnistas, et tema valitsuse erimeelsused paremäärmusliku Geert Wildersi Vabadusparteiga viivad suurima tõenäosusega ennetähtaegsete valimisteni.

Kuigi Wildersi erakond ei kuulunud valitsusse, püsis Hollandi valitsus viimased poolteist aastat tänu sellele, et paremäärmuslased olid parlamendis nende poolel.

Võimuliidu ja Vabaduspartei teed jooksid aga lahku seoses uue kärpepaketiga. Tüliõunaks saanud kava kohaselt plaanis Rutte valitsus riigieelarvet piirata 16 miljardi euro võrra, et viia Euroopa suuruselt viies majandus vastavusse ELi eelarvedefitsiidi standarditega.

Wilders kuulutas, et tema toetajad ei kummardu Brüsseli nõudmiste ees, ning katkestas kõnelused kärpepaketi üle. Varsti pärast seda tunnistas Rutte, et valimised ootavad hollandlasi ees tõenäoliselt varem kui kavandatud 2015. aasta mais.

Homme õhtul peaks Rutte pidama kõne Hollandi parlamendi ees. Selles lahkab ta nii eelseisvate kärbete kui ennetähtaegsete valimiste teemat.

Ajalehe Wall Street Journal hinnangul võib Rutte samm tähendada Hollandile mitu kuud kestvat poliitilist selgusetust. «On selge, et valimisi ei saa korraldada enne suvepuhkuste aega,» tsiteeris leht Hollandi valitsuse pressiesindajat.

Kui valimised on peetud, järgnevad neile tõenäoliselt ka veel pikad kõnelused enamusvalitsuse moodustamiseks. Viimased küsitlused näitavad, et Rutte liberaalne Vabaduse ja Demokraatia Rahvaerakond saaks 150-liikmelises alamkojas juhul, kui valimised peetaks praegu, pisut rohkem kohti kui praegused 31. Samas vajaksid nad enamusvalitsuse moodustamiseks nende uuringute hinnangul siiski veel vähemalt kolme erakonna toetust.

Hollandi paremtsentristlik valitsus on siiani olnud üks Saksamaa kindlamaid liitlasi ELi kokkuhoiupoliitika juurutamisel. Et nende enda majandus on aga sattunud raskustesse ja peaks seniste prognooside kohaselt tänavu pigem kahanema, oli Haag sunnitud astuma kärbete teele.

Praegune rahandusminister Jan Kees de Jager lubas, et lahkuv valitsus üritab kärped siiski lähiajal läbi suruda. «Holland seisab oma kohustuste kõrgusel, isegi selles keerukas poliitilises olukorras,» ütles ta Wall Street Journali kohaselt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles