Rikkaim venelane müüs firma kriisi eel mullusele varakaimale

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa rikkaim mees Mihhail Prohhorov.
Venemaa rikkaim mees Mihhail Prohhorov. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

«Ma ei mõtle sellele jamale kunagi,» väitis Venemaa rikkaim mees Mihhail Prohhorov möödunud aasta lõpus rikaste edetabelite kohta. «Ma ei taha restoranis olles, et kõik lõpetaksid söömise ja vaataksid. Ma ei ole George Michael.»



Värskelt ajakirja Finans koostatud rikaste tabeli tippu tõusnud Prohhorovi tehnoloogia- ja kaevandusprojektidega tegelev investeerimisfirma Onexim teenis muuseas ka selle pealt, et müüs mullu aprillis enne kriisi algust pallaadiumi ja nikli tootmisega tegeleva Norilsk Nikli möödunud aastal sama tabelit juhtinud Oleg Deripaskale.

Edukas ja sportlik mees


«Tänu sellele edukale väljumisele Norilsk Niklist täpselt enne majanduse kokkukukkumist on Prohhorov välja teeninud guru reputatsiooni,» kirjutas Finans.

Kohe, kui uus Venemaa rikkaimate inimeste edetabel välja tuli, tõttasid mitmed maailma lehed kuulutama, kui sportlik ja kui vallaline 43-aastane Prohhorov on.

Täiesti tavalisest kahelapselisest keskklassi vene perekonnast end oligarhiks töötanud mees armastab lehtede teatel tegeleda laskesuusatamise, kick­boxing’u ja ekstreemspordiga. Ta on asutanud omanimelise heategevusfondi ning toetab Moskva CSKA jalg- ja korvpalli ning hokiklubi.

Samas leidub Prohhorovi minevikus ka tumedamaid eraelulisi episoode. Ta on tuntud laia elu ja naistelembuse poolest. Nimelt sattus Vene ärimees kahe aasta eest Prantsuse Alpides Courcheveli suusakuurordis pahuksisse võimudega.

Briti ajalehe The Times andmeil peeti Prohhorov ja veel 25 inimest lühiajaliselt kinni seoses kahtlusega, et nad on tellinud sinna Vene superrikaste uusaastapeole Moskvast prostituute. Kinnipeetute seas olnud kaheksa kahekümnendates eluaastates venelannat väitsid, et nad on miljardäri saatvad modellid. Lõpuks pääses Prohhorov süüdistusteta.

Kui möödunud suvel hakkasid ringlema kuulujutud, et Prohhorov ostis Prantsusmaal 400 miljoni USA dollari (ligi viie miljardi krooni) eest Nice’i ja Monaco vahele jääva maailma kalleima eramu Villa Leopolda, teatas tema pressiesindaja, et magnaat pole selle tehingu taga.

Pressiesindaja lisas, et tema ülemus ega tolle firma ei kavatse Prantsusmaal ajada mingit äri enne, kui sealsed võimud on tema kinnipidamise eest vabandust palunud.

Samas kannab see rikaste edetabel selget üleilmsete majandusraskuste pitserit. Venelastest dollarimiljardäride arv vähenes tunamulluselt 101-lt mullu 49-le. Riigi rikkaimate esikümne varandus kahanes ajalehe Pravda andmeil möödunud aastal majanduskriisi tagajärjel 66 protsenti ja on nüüd ühtekokku 75,9 miljardit dollarit (944,5 miljardit krooni).

Raske kukkumine


Mullune esinumber Oleg Deripaska kukkus kaheksandale kohale. Briti ajalehe The Daily Telegraph andmeil on Deripaska varandus kriisi tagajärjel kahanenud 40 miljardilt USA dollarilt (ligi 500 miljardilt kroonilt) 4,9 miljardile (umbes 60 miljardile kroonile).

Venemaa rikkaim naine on endiselt Moskva linnapea Juri Lužkovi abikaasa Jelena Baturina. Tema varandust hinnatakse miljardile dollarile (rohkem kui 12 miljardile kroonile).

Venemaa viis rikkamat


1. Mihhail Prohhorov (14,1 miljardit USA dollarit)


2. Roman Abramovitš (13,9 miljardit USA dollarit) – naftaärimees ja Chelsea jalgpalliklubi omanik


3. Vladimir Lissin (7,7 miljardit USA dollarit) – metalliärimees


4. Vagit Alekperov (7,6 miljardit USA dollarit) – Lukoili president


5. Suleiman Kerimov (7,5 miljardit USA dollarit) – Vene föderatsiooninõukogu liige ja naftaärimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles