Ekspert: Iraanil on uraani viie pommi jagu

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani esindas Bagdadis toimunud tuumaläbirääkimistel Saeed Jalili.
Iraani esindas Bagdadis toimunud tuumaläbirääkimistel Saeed Jalili. Foto: SCANPIX

Iraan on viimase viie aasta jooksul madalrikastatud uraani tootmist märgatavalt hoogustanud ja selle kogusest piisaks edasise rikastamise korral viie pommi valmistamiseks, ütleb USA julgeolekuinstituut.

Iraani tuumaprogrammil silma peal hoidva mõttekoja Institute for Science and International Security (ISIS) analüüsi aluseks on Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) eile avaldatud värskeima raporti andmed.

Lääneriigid ja Iisrael jälgivad Iraani tuumatöid tähelepanelikult, et osata hinnata, kui kaua Teheranil tuumarelva ehitamiseni aega läheb. Iraan ise eitab niisugust kavatsust.

Sel nädalal Bagdadis Iraaniga läbirääkimisi pidanud ÜRO Julgeolekunõukogu alalistel liikmetel ja Saksamaal (P5+1) ei õnnestunud veenda Teherani uraanirikastusprogrammi kärpima. Järgmine kohtumine on juunis Moskvas.

IAEA eilsest raportist selgub, et Iraan jätkab uraanirikastustöid ÜRO resolutsioonidest hoolimata ja on alates tööde alustamisest 2007. aastal suutnud toota ligi 6,2 tonni 3,5 protsendini rikastatud uraani. Osa sellest kogusest on rikastatud veel kõrgema puhtusastmeni.

Kogus on 750 kg võrra suurem kui IAEA eelmises, veebruariraportis näidatud hulk. ISIS-e sõnul on igakuine toodang kasvanud ligi kolmandiku võrra.

«See kogus 3,5-protsendist madalrikastatud uraan heksafluoriidi, kui seda relvakõlbulikuks edasi rikastada, on piisav viie tuumarelva valmistamiseks,» öeldakse ISIS-e analüüsis.

Samas lisatakse, et Iraan on töödelnud osa rikastatud uraanist reaktorikütuseks ja seda tuumarelvaks kasutada ei saa, vähemalt mitte kuigi kiiresti.

Rikastatud uraani kasutatakse nii aatomielektrijaamades, mis on Iraani väitel tema tuumaprogrammi ainus eesmärk, kui ka relvade valmistamiseks, milles Lääs Teherani kahtlustab. Viimaseks peaks rikastusaste ulatuma 90 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles