Katainen: väliskülalised võivad Soomes vabalt arvamust avaldada

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kindralstaabi ülem Nikolai Makarov
Vene kindralstaabi ülem Nikolai Makarov Foto: SCANPIX

Soome peaminister Jyrki Katainen ütles Vene armeekindrali Nikolai Makarovi juhiseid kommenteerides, et Soomes võivad soomlased ja ka väliskülalised vabalt arvamust avaldada.

«Soome on vaba maa. Meil tohivad nii soomlased kui väliskülalised vabalt sõna võtta, kuid Soome langetab riigikaitse ja julgeolekuga seotud otsused oma seisukohast vaadatuna,» ütles Washingtonis töövisiidil viibiv valitsusjuht eile YLE uudistele.

Peaministri sõnul oleks päris lõbus mõelda, et Soome või teised Põhjamaad oleksid NATO-koostöö tulemusel eriliseks ohuks Venemaa jaoks. Tema sõnul mõeldakse ju tavaliselt vastupidi.

«Maailmas räägitakse igasuguseid jutte. Soomlased kannavad ise vastutust oma julgeoleku eest,» nentis peaminister.

Armeekindral Makarovi kriitika kohta Ida-Soomes toimuvatest sõjaväetreeningutest ütles Katainen, et militaarõppuste korraldamine on osa rahvuslikust enesemääramisõigusest.

«Meie sõdurid harjutavad seal, kus see on riigikaitseseisukohast vaadanuna põhjendatud. Me ei vaja nende jaoks kellegi juhiseid ja see pole mõeldud kellelegi sõnumiks.»

Soomele üleeile juhiseid jaganud Vene kindralstaabi ülem Nikolai Makarov jätkab oma kolmepäevast külaskäiku, kohtudes täna kaitseminister Stefan Wallini ja president Sauli Niinistöga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles