Sotsialistid püüavad Baskimaal ajaloolist võitu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baskimaal toimuvad regionaalse parlamendi valimised.
Baskimaal toimuvad regionaalse parlamendi valimised. Foto: AP / Scanpix

Hispaania valitsust juhtivad sotsialistid loodavad saavutada täna võitu ka Baskimaa autonoomse regiooni valimistel, kus pole pärast Franco valitsusaega veel kordagi võitnud erakond, mis ilma igasuguste küsimusteta toetaks piirkonna kuulumist Hispaania külge.


Enne valimispäeva tehtud arvamusküsitlused näitavad, et sotsialistid on tasavõhistel positsioonidel kolm aastakümmet regiooni valitsenud Baski Rahvusparteiga ning võivad viimaseid isegi edestada, vahendas AFP.

Sotsialistide toetuse taga nähakse valitsuse varasemaid püüdlusi pidada separatistliku ETA-ga läbirääkimisi. Samal ajal toimuvad täna regionaalse parlamendi valimised ka Hispaania loodeosas asuvas Galicia autonoomses kogukonnas, kus sotsialistid loodavad võimu säilitada.

Need valimised on ka esimeseks mõõdupuuks peaminister José Luis Rodríguez Zapatero valitsusele pärast sügisel lahvatanud finantskriisi, mis tõi kõikjal kaasa suure majanduslanguse ja ebapopulaarsed otsused.

Baskimaal on valimisteks kehtestatud ranged julgeolekumeetmed, sest viimase kuu jooksul on seal toimunud kaks pommirünnakut. Mõned tunnid enne hääletamise algust täna vahistati ka üks arvatav ETA liige, kes võis plaanida veel üht plahvatust.

Hispaania ülemkohus keelas valimistel osalemise kahel iseseisvusmeelsel Baski parteil nende väidetava seotuse pärast ETA poliitilise tiiva Batasunaga, mistõttu kutsutakse inimesi üles valimisi boikoteerima või hääletussedeleid rikkuma.

Hääletamine algas nii baskimaal kui Galicias täna kohaliku aja järgi kell üheksa hommikul ja lõppeb kell kaheksa õhtul, misjärel hakkavad telekanalid ilmselt kohe lävepakuküsitluste tulemusi avalikustama.

Keskpäevaks oli Baskimaal valimas käinud 17 protsenti ja Galicias vaid 15,5 protsenti hääleõigusega kodanikest. Esimesi ametlikke tulemusi jaoskondadest oodatakse kella poole kümnest õhtul ning esialgseid üldtulemusi juba enne keskööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles