Rahvahääletuse madal osalus jätab Rumeenia presidendi ametisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia president Traian Băsescu
Rumeenia president Traian Băsescu Foto: SCANPIX

Rumeenia presidendi Traian Băsescu tagandamise üle eile peetud rahvahääletuse tulemus on madala osalusprotsendi tõttu kehtetu.

Keskvalimiskomisjoni esialgsete andmete kohaselt osales referendumil vaid 45,92 protsenti hääleõiguslikest rumeenlastest. Et konstitutsioonikohus saaks tulemuse kinnitada, pidanuks valimisaktiivsus küündima 50 protsendini.

President, kelle volitused parlament juuli algul peatas, jätkab nüüd ametis 2014. aasta valimisteni.

Riigipea tagasiastumist nõudis vasaktsentristlik peaminister Victor Ponta, kes süüdistab Băsescut võimuliialdustes. Presidendile heidetakse ette peaministri volituste ebaseaduslikku omandamist 2010. aastal, kui ta tegi teatavaks karmid eelarvekärped, ning kohtu sõltumatuse rikkumist.

6. juulil hääletas parlamendi 432 saadikust 256 presidendi tagandamise poolt.

«Rumeenlased ei läinud kaasa riigipöördega, mille korraldasid 256 seadusandjat Victor Ponta ja (ajutise presidendi) Crin Antonescu juhtimisel,» ütles Băsescu oma kampaania peakorterist mõni minut pärast hääletuse lõppemist.

«Rumeenlased on otsustanud oma saatuse, muutes referendumi kehtetuks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles