Saksamaa kohus lubab erijuhtudel riigis sõjaväge kasutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa 291. jäägipataljon.
Saksamaa 291. jäägipataljon. Foto: SCANPIX

Saksa kõrge kohus otsustas täna, et sõjavägi võib riigi piirides lahinguoperatsioone läbi viia, kui toimub «katastroofiliste mõõtmetega terrorirünnak», tehes lõpu Teise maailmasõja lõpust kehtinud tabule.

Konstitutsioonikohus teatas, et relvajõud võivad Saksamaal tegutseda rangete reeglite piires ja juhul, kui riiki ähvardab ohvriterohke rünnak.

Kohtunikud otsustasid, et sõdurite kasutamine Saksamaal on vastuvõetav vaid «katastroofiliste mõõtmetega hädaolukordades», kuid mitte kunagi «reageerimiseks ohule, mida kujutavad protestivad rahvahulgad».

Relvade kasutamine on «viimane valikuvõimalus» ja selleks on vaja föderaalvalitsuse heakskiitu, mitte ainult kaitseministri otsust.

Endiselt on ebaseaduslik kaaperdatud reisilennuki allatulistamine, kuid hävitajad võivad üritada lennukit hoiatuslaskudega maanduma sundida.

Saksa valitsus on üritanud saada suuremat liikumisruumi pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid USAs. Kuid konstitutsioonikohus viitab rangetele piirangutele Saksamaal sõjaväe kasutamises, mis kirjutati põhiseadusesse Natsi-Saksamaa laadis kuritarvitamiste vältimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles