Kaczynski ärgitab toetama poolakat NATO peasekretäriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Lech Kaczynski.
Poola president Lech Kaczynski. Foto: AP / Scanpix

Poola president Lech Kaczynski otsib Balti riikide toetust Poola välisministri Radoslaw Sikorski valimisele NATO uueks peasekretäriks.

Ajalehe Wprost teatel on ta juba nimetanud oma administratsiooni juhi Piotr Kownacki eriesindajaks ses asjas Leedus, Lätis ja Eestis.

Märtsi lõpus tõstatab president selle teema visiidil Leetu.

NATO peasekretäri Jaap de Hoop Schefferi järglane saab teatavaks mais toimuval alliansi tippkohtumisel.

Rahvusvahelise ajakirjanduse andmeil võivad sesse ametisse kandideerida Taani peaminister Anders Fogh Rasmussen ja Kanada kaitseminister Peter Mackay.

Veebruari alguses kinnitas Bulgaaria endine välisminister Solomon Passy Tallinnas viibides, et ka tema pürgib NATO peasekretäriks.

Sikorskit oma blogis toetanud riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson.

Tema hinnangul suudaks just Sikorski suurendada NATO toimevõimekust ning ühtsust ning kaitseks liitlaste ühishuve väliste survestajate eest.

Mihkelson möönis, et kriitikute arvates võivad Sikorskile saada saatuslikuks tema varasemad kriitilised väljaütlemised Venemaa aadressil.

«Kuid kas see on tõesti teema, mida peaksime täna NATOs kartma,» lisas Mihkelson. «Minu arvates mitte.»

Välisminister Urmas Paet ütles eelmisel nädalal BNSile, et Eesti pole oma eelistust määratlenud, sest kõik võimalikud kandidaadid NATO peasekretäriks pole veel selged.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles