Suursaadik: USA sõjaline kohalolek Aasias on kõigile kasulik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lennukikandja George Washington tänavu juulis Hong Kongis.
USA lennukikandja George Washington tänavu juulis Hong Kongis. Foto: SCANPIX

USA suursaadik Pekingis Gary Locke püüdis täna maha rahustada Hiinat, kinnitades, et Ühendriikide sõjaline kohalolek Aasias ei ole suunatud ühegi riigi vastu.

«Me usume kindlalt - ja ma usun, et sellega on nõus suurem osa regioonist -, et meie julgeolekukohalolek siin on piirkonna riikidele kasulik ning Aasia ja Vaikse ookeani elujõu säilitamiseks vajalik,» ütles Locke.

«Meie julgeolekukohalolek ei ole suunatud ühegi riigi vastu,» rõhutas ta Pekingi ülikoolis peetud kõnes ja märkis, et Ühendriigid tihendavad ka diplomaatilisi ja majandussidemeid piirkonna riikidega.

Järgmisel nädalal saabub Pekingisse USA välisminister Hillary Clinton, et arutada kahe riigi sageli pinevaid majandus- ja julgeolekusuhteid.

Hiina riigimeedia süüdistab Washingtoni piirkonna riikidega sidemeid luua, et Hiinat alla suruda. Selle seisukoha poolt räägib asjaolu, et Clinton alustas oma visiiti Vaikse ookeani lõunaosa riikide tippkohtumiselt Cooki saartel ja lubas sealsetele saareriikidele 32 miljoni dollari eest abiprojekte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles