Rogozin käis välja idee uurimisjaama rajamisest Kuule

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asepeaminister Dmitri Rogozin (vasakul) tutvub moderniseeritud IL-76MD-90A-ga.
Asepeaminister Dmitri Rogozin (vasakul) tutvub moderniseeritud IL-76MD-90A-ga. Foto: SCANPIX

Venemaa asepeaminister Dmitri Rogozin tegi ettepaneku rajada Kuule teaduslik uurimisjaam.

«Pakun välja lahendada suur ülesanne, milleks võiks saada jaama rajamine Kuule,» ütles Rogozin raadiojaama Vesti FM otse-eetris.

«Meil on kosmosevallas riikide vahel terav konkurents ja seetõttu peab olema suur eesmärk, mis hõlmaks teadust, tööstust ja võimaldaks riigil rabeleda lahti probleemidest, milles oleme olnud viimased 20 aastat,» rääkis ta.

Rogozini sõnul on õpitud töötama maailmaruumis ja gravitatsioonita tingimustes ning seda seoses Rahvusvahelise Kosmosejaamaga (ISS). «Miks mitte üritada teha tööd tingimustes, kus gravitatsioon on nõrk?» küsis ta.

Asepeaminister tunnistas, et ülesanne on suur, prestiižne ja poliitiline.

Varem on Rogozin öelnud välja arvamuse, et järgmise rahvusvahelise kosmosejaamaga seotud projekti võiks realiseerida mingil muul planeedil, aga mitte Maa orbiidil.

Kosmonautika uudiseid edastava ajalehe Novosti Kosmonavtiki toimetaja Igor Lissov ütles seepeale, et parimaks variandiks oleks Kuu, kuna teekond Marsile oleks «liiga pikk ja võtaks kaua aega» ning seetõttu tuleb seada realistlikke eesmärke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles