Araabiamaad vaikivad Vene õhulöökide suhtes Süürias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Su-25-tüüpi Vene sõjalennukid.
Su-25-tüüpi Vene sõjalennukid. Foto: SCANPIX

Süüria presidendi Bashar al-Assadi saatuse suhtes eri meelt olevad araabiamaad on Venemaa õhurünnakute suhtes vaikinud, erandiks on Egiptus, kes on asunud Venemaa kampaaniat avalikult toetama, väitsid eksperdid esmaspäeval.

«Araabiamaailmal on juba aastaid puudunud regionaalne juht ning seda tühikut üritavad täita USA ja Venemaa,» ütles Washingtoni Brookingsi keskuse Lähis-Ida ekspert  H.A. Hellyer. «On märke, et seda olukorda üritatakse muuta regiooni seest, kuid esimene näide seoses araabiamaade sekkumisega Jeemeni konflikti ei ole kuigi paljulubav.»

Moskva alustas eelmisel nädalal Süürias õhurünnakuid, kuid lääneriikide kinnitusel ei ole need suunatud pühasõdalaste, vaid Assadi mõõdukate vastaste vastu.

Araabia riigid, näiteks Saudi Araabia ja Katar, on seni hoidunud avaldustest, kui välja arvata USA-juhitava alliansi ühisavaldus, mis kutsus Moskvat keskenduma üksnes Islamiriigile.

Vahetult enne Venemaa sekkumist tegi Saudi Araabia avalduse, milles kinnitas, et Basharil ei ole Süüria tulevikus kohta. Kuid sugugi mitte kõik araabia režiimid ei ole Venemaa sekkumise vastu. Egiptus tervitas Venemaa kampaaniat kui võimalust võidelda IS-i suguste pühasõdalaste rühmituste vastu.

«Usume, et Venemaa sekkumine avaldab mõju terrorismivastasele võitlusele Süürias ja aitab terrorismi hävitada,» ütles Egiptuse välisminister Sameh Shukri laupäeval New Yorgis.

Ekspertide hinnangul oli araabiamaade vaikimine oodatav ning peegeldab erimeelsusi Süüria tuleviku suhtes.

«Kairo on hakanud aegamööda jagama Moskva seisukohti Süüria suhtes, mis on Saudi Araabia positsioonile diametraalselt vastandlik,» ütles Hellyer.

«Saudide jaoks on peamine strateegiline eesmärk endiselt Assadi režiimi kukutamine, mida ei ole võimalik Venemaa huvidega ühitada,» ütles Pariisi Rahvusvaheliste ja Strateegiasuhete instituudi araabia spetsialist Karim Bitar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles