Hispaania õpilased ja tudengid protestivad hariduskärbete vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania õpilased protestivad hariduskärbete vastu.
Hispaania õpilased protestivad hariduskärbete vastu. Foto: SCANPIX

Kümnetes Hispaania linnades tulid kolmapäeval tuhanded tudengid ja kooliõpilased tänavatele, et protestida eelarvedefitsiidi vähendamiseks mõeldud hariduskulutuste kärpimise vastu.

«Pankurite raha riiklikele koolidele,» skandeerisid õpilased Madridi tänavatel marssides, viidates miljonitele eurodele, millega valitsus on toetanud panku, vähendades samal ajal sotsiaalkulutusi.

Paljud meeleavaldajad kandsid rohelisi T-särke, millest on saanud eelarvekärbete vastase liikumise sümbol.

Hispaania suuruselt teises linnas Barcelonas oli politsei hinnangul välja 3000 meeleavaldajat. Tuhanded protestisid Valencias ja teistes linnades.

Meeleavaldused on osa kolmepäevasest tudengite ja õpilaste streigist, mis peaks lõppema neljapäeval demonstratsiooniga Madridis. Sellest on lubanud osa võtta ka õpetajad ja lapsevanemad.

Kulude kokkuhoidmiseks on vallandatud arvukalt õpetajaid, klassikoosseise on suurendatud ja ära jäävad igasugused rühmatööd nõudvad õppevormid nagu laboratoorsed tööd, rääkis 50-aastane Leonor Andres, kes tuli Madridis koos 14-aastase lapselapsega meelt avaldama.

Kärbetele lisaks on tõstetud ülikoolide õppemaksu.

«Õppemaks on järsult tõusnud. Möödunud aastal maksin ma 700 eurot, aga tänavu on õppemaks 1300 eurot,» ütles ajakirjandustudeng Laura Ruiz.

Riiklikud kulutused haridusele on sel aastal 2011. aastaga võrreldes rohkem kui miljardi euro võrra väiksemad. Riigikoolid võtsid sel õppeaastal tööle ligi 3000 õpetajat vähem kui mullu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles