Rootsi lubab homodel kirikus abielluda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi homo-, bi- ja transseksuaalide föderatsiooni liikmed rõõmustasid eile pärast uue abieluseaduse heakskiitmist.
Rootsi homo-, bi- ja transseksuaalide föderatsiooni liikmed rõõmustasid eile pärast uue abieluseaduse heakskiitmist. Foto: Scanpix Sweden

Rootsi parlament kiitis eile suure häälteenamusega heaks uue abieluseaduse, mis tagab samasoolistele õiguse senise tsiviiltseremoonia kõrval abielluda ka kirikus toimuval usutalitusel.


Kui seni said samasoolised oma kooselu registreerida vaid partnerlusena, siis eilse hääletuse järel ei ole seadusandluses erinev sugu enam tingimus kahe inimese abiellumiseks, vahendas AFP.

Uus nn sooneutraalne abieluseadus jõustub 1. mail.

349 parlamendiliikmest toetas eelnõu 261 ja vastu oli 22. 16 saadikut jäid erapooletuks ning 50 jätsid hääletamata.

Luteri kirik, kuhu kuulub kolmveerand rootslastest, teatas eile, et toetab uut seadust.

Kuigi homopaarid saavad nüüd kirikus abielluda, on igal pastoril õigus keelduda talitust läbi viimast. Siiski on kirikul kohustus leida kirikuõpetaja, kes tseremoonia läbi viib.

Ainsana olid eelnõu vastu kristlikud demokraadid.

«Kahjuks ei ole see aprillinali, see on reaalsus,» ütles kristlikust demokraadist parlamendiliige Yvonne Andersson hääletuse järel CNNi teatel.

Erakonna arvates tulnuks sõna «abielu» Rootsi seadustest üldse likvideerida ning asendada see kahe inimese vahelise seadusliku liiduga. Nii oleks seaduslik kooselu eraldatud kristlikust abiellumistseremooniast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles