Gruusia eksministrit süüdistatakse sõdurite piinamises

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Batšo Ahhalaia.
Batšo Ahhalaia. Foto: SCANPIX

Gruusia endisel kaitse- ja siseministril Batšo Ahhalaial lasub kahtlustus ametivolituste kuritarvitamises, ebaseaduslikus vabaduse võtmises ja piinamises.

Kohus on andnud loa võtta oma süüd eitav Ahhalaia vahi alla, kuid eksministri kaitsjate sõnul võivad nad pöörduda Euroopa inimõiguste kohtusse, vahendas civil.ge.

Gruusia meedia teatel süüdistatakse Ahhalaiat seotuses piinamisjuhtumiga, mis leidis aset 2010. aasta veebruaris, kui Ahhalaia töötas kaitseministrina.

Väidetavalt alandati ja peksti hommikuvõimlemisest keeldumisega distsipliini rikkunud sõjaväelasi, misjärel nad suleti elektri ning kütteta ruumi, kuhu nad jäeti kolmeks päevaks toiduta. Kannatanuid on Gruusia meedia teatel vähemalt 17.

Ahhalaia ja veel kaks juhtumiga väidetavalt seotud sõjaväelast peeti kinni läinud nädala kolmapäeval. Reedel andis Thbilisi kohus loa võtta Ahhalaia eeluurimise ajaks vahi alla, apellatsioonikohus otsutas varasema otsuse täna jõusse jätta.

Süüdimõistmisel võib Ahhalaiat oodata ees pikk vanglakaristus. Ebaseadusliku vabadusevõtmise eest näevad Gruusia seadused ette seitsme kuni kümneaastast vanglakaristust, enam kui kahe inimese piinamises süüdi mõistetud ametiisikut saab karistada aga veel üheksa kuni 15 aasta pikkuse vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles