Moldova saadab Rumeenia saadiku välja

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Moldova kommunistist president Vladimir Voronin süüdistas riigis puhkenud tudengirahutuste sütitamises Rumeeniat ning teatas viisarežiimi taastamisest Euroopa Liitu kuuluva naabriga.


«Me teame, et nende korratuste taga on kindlad Rumeenia jõud. Tõendiks sellest on ka Rumeenia lipud, mis heisati Chişinăus riigiasutustele,» teatas ta valitsushoones toimunud kohtumisel kodanikuühenduste esindajatega Interfaxi andmetel, mida vahendas ka AFP.

Voronin lisas, et teada on nii nende sündmuste organisaatorid kui ka sponsorid. Kinnipeetud on tema andmetel 118 korraldajat, kuid aktsioonide rahastajad olevat riigist juba lahkunud.

Moldova tugevdab presidendi sõnul kontrolli oma piiril Rumeeniaga ning seab lähiajal sisse viisarežiimi. Samuti teatas ta, et naaberriigi suursaadik on tunnistatud persona non grataks ehk soovimatuks isikuks. Moldova saadik Bukarestist kutsuti aga koju konsultatsioonidele.

Samas hoiatas riigipea, et uute rahutuste puhkemisel kasutab märulipolitsei protestijate vastu jõudu. «Kannatusel on samuti piirid. Me ei saa seda bakhanaali pealt vaadata ja surume selle maha kõige otsustavamal kombel,» rõhutas ta. «Kui riigihoonetele heisati Rumeenia lipp, said selgeks opositsiooni katsed teostada riigipööret.»

Moskva muretseb

Venemaa on täna samuti teinud avalduse Moldovas toimuva kohta, nimetades seda nende jõudude kätetööks, keda «ei rahulda riigis valitsev stabiilsus ega Chişinău tasakaalustatud välispoliitiline kurss».

Moskva hinnangul näitavad väljakutele toodud loosungid ja mässajate käes olnud Rumeenia lipud, et nende eesmärk on «teotada viimaste aastate saavutusi vabariigi suveräänsuse kindlustamisel» ning ehk ka mõjutada valimiste tulemusi.

Mida edasi, seda rohkem kujutavad need vandalismiaktid ohtu Moldova riiklusele ja demokraatlikele protsessidele, märgiti samas, avaldades lootust, et «konstitutsiooniline kord» riigis taastatakse kiiresti.

Vene välisminister Lavrov väljendas lootust, et Moldovas toimunule pöörab tähelepanu ja teeb sellest omad järeldused ka Euroopa Liit. «Me kõik nägime, milliste loosungite ja lippude all need metsikused toimusid,» selgitas ta.

Lavrovi sõnul tuleb mitte ainult juhtunut hukka mõista, vaid ka rakendada meetmeid uute selliste katsete vaigistamiseks. Ta lisas, et opositsiooni nõudmised uute valimiste korraldamiseks või valimistulemuste ülevaatamiseks on täiesti põhjendamatud.

Vene välisministri sõnul jõudsid kõik rahvusvahelised vaatlejad ühisele järeldusele pühapäevaste valimiste «täielikust vastavusest demokraatlikele normidele». OSCE leidis siiski oma raportis, et hääletuse läbiviimisel oli ka paranemisruumi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles