Leedu välisministrikandidaat: revolutsiooni ei tule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu lipp
Leedu lipp Foto: SCANPIX

Leedu välisministrikandidaat Linas Linkevičius ütles täna, et riigile tuleks kasuks suhete «taaskäivitamine» naaberriikidega, ent kinnitas samas, et revolutsioonilisi muudatusi välispoliitikas oodata ei ole.

Endine kaitseminister ja Leedu alaline esindaja NATO juures ütles usutluses BNSile, et välis- ja julgeolekupoliitikas on väga tähtis järjepidevus. Samal ajal osutas ta, et valitsuste vahetus loob alati eeldused positiivsete muudatuste saavutamiseks suhetes teiste riikidega.

«Kui tulevad uued võimud, tasub alati oodata mingit «taaskäivitamist». Loomulikult ootavad kõik seda heas mõttes, kuna suhetes naabritega on meil tõepoolest olemas pehmelt öeldes reserv, siis on selge, et teatud «taaskäivitamine» ei tee kunagi halba. Ma pean silmas kõiki meie naabreid,» sõnas ta.

Diplomaadi sõnul tuleks Leedul suhtluses naabritega juhinduda demokraatlikest väärtustest, ent seejuures ei tohiks unustada ka riigi praktilisi huve – tema sõnul on tähtis, et sellisel juhul leitaks tasakaal.

««Taaskäivitamine» ei tee kunagi halba. Ma pean silmas kõiki meie naabreid.»

«Ma eristaksin Põhjala regioonina, milles on meil suured ambitsioonid, lootused ja ootused. Samuti nimetaksin Poolat, Venemaad, Valgevenet. Naabrus on alati väga tähtis,» lausus ta.

Linkevičius tähtsustas samuti suhteid Ühendriikidega.

«USA on erakordselt tähtis partner mitte üksnes Leedule, vaid ka kogu Euroopale, seda majanduskoostöö mõttes ning eriti julgeoleku kindlustamisel, ennekõike NATO raames. Seda ei tohi alahinnata. Leedu hindab alates iseseisvuse taastamisest väga USA panust iseseisvuse ja meie riigi suveräänsuse tugevdamisse,» sõnas ta.

Viiekümne ühe aastane poliitik kinnitas samuti, et hakkab pürgima ulatusliku poliitilise konsensuse poole välispoliitikas.

«Tahaksin meenutada, et peaministrikandidaat toonitas seimis kõneldes, et revolutsiooni ei tule. Sellistes valdkondades nagu välispoliitika, julgeolekupoliitika on tähtis järjepidevus. Strateegilised sihid peavad jääma, selleks on meie rahvusvahelised kohustused välispoliitikas, liikmesus EL-is ja NATOs,» rääkis ta.

«Ärgem unustagem, et põhiseaduse järgi president otsustab tähtsaimad välispoliitilised küsimused ning viib välispoliitikat koos valitsusega ellu. Seepärast on väga suur tähtsus kõigi institutsioonide kooskõlastatud, koordineeritud tegevusel,» sõnas Linkevičius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles