Soul: Põhja-Korea peatas raketikatsetuse ettevalmistused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüüdlause Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis oleval plakatil ärgitab inimesi liikuma «edasi lõpliku võidu poole».
Hüüdlause Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis oleval plakatil ärgitab inimesi liikuma «edasi lõpliku võidu poole». Foto: SCANPIX

Põhja-Korea on peatanud riigi loodeosa polügoonil kõik ettevalmistused raketikatsetuseks, teatas Lõuna-Korea ametiisik pühapäeval uudisteagentuurile Yonhap.

Põhja-Korea teatas pühapäeva hommikul, et võib rahvusvahelise kriitika osaliseks saanud raketikatsetuse edasi lükata.

Esialgse plaani kohaselt pidi katsetus toimuma 10. ja 22. detsembri vahel, analüütikute hinnangul võivad edasilükkamise taga olla tehnilised probleemid.

Põhja-Korea riigimeedia edastas riikliku kosmosetehnoloogia komitee teatel, mille kohaselt «teadlased kaaluvad teatud põhjustel satelliidi stardi edasilükkamist».

Analüütikute hinnangul ei ole viivituse taga ilmselt välisriikide surve, vaid pigem tehnilised probleemid või lumi.

Ühendriigid, Jaapan ja Lõuna-Korea on Pyongyangi sammu hukka mõistnud. Nende sõnul on see varjatud ballistilise raketi katsetus ning rikub seega ÜRO resolutsioone, mis võeti vastu pärast Põhja-Korea kahte tuumakatsetust 2006. ja 2009. aastal. Põhja-Korea kava on tauninud ka Venemaa, mis kutsus riiki ÜRO resolutsioone täitma.

Põhja-Korea enda sõnul on tegu rahumeelse raketikatsetusega, mille eesmärk on saata orbiidile satelliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles