NYT: CIA pealikud käskisid piinata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vette kastmine ja teised karmid ülekuulamismeetodid töötati väidetava Al-Qaeda terroristi Abu Zubaydah' jaoks välja Luure Keskagentuuri (CIA) kõrgete ametiisikute käsul, kuigi ülekuulajad ise olid selle vastu, kirjutas täna

New York Times

.


Ajalehe teatel pidas George W. Bushi administratsioon 2002. aastal tabatud Zubaydah't, keda iseloomustati kui Al-Qaeda tähtsuselt kolmandat liiget ja 11. septembri terrorirünnakute üht planeerijat, palju tähtsamaks tegelaseks, kui ta tegelikult oli.

New York Timesi väited põhinevad anonüümsust palunud endiste luureametnike sõnadele ja joonealusele märkusele ühes president Barack Obama poolt äsja avalikuks tehtud Bushi Valge Maja memodest.

Artiklis öeldakse, et karmid ülekuulamismeetodid kiideti heaks hoolimata asjaolust, et ülekuulajad ei pidanud tarvilikuks Zubaydah' piinamist, kuna ta oli jõudnud kogu talle teadaoleva info juba varem ära rääkida.

CIA ülemused ei olnud selle hinnanguga aga nõus ning andsid korralduse Zubaydah' peal kasutada eriti karme ülekuulamismeetodeid nagu seina vastu heitmine ja ahta kasti sisse asetamine. Ülekuulajate sõnul ei jaganud Zubaydah sääraste meetodite kasutamise järel enam mingit olulist infot.

Mehe kannatuste jälgimine valmistas psühhotraumat ka tema ülekuulajatele. «Jälgida inimest piinlemas ja alandatuna, sellel on traumaatiline mõju,» ütles üks luureametnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles