Senat: Rice andis vettekastmisteks loa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine USA välisminister Condoleezza Rice on praegu Stanfordi ülikooli juures tegutseva Hoover Institutioni vanemteadur. Pildil tänavu märtsis.
Endine USA välisminister Condoleezza Rice on praegu Stanfordi ülikooli juures tegutseva Hoover Institutioni vanemteadur. Pildil tänavu märtsis. Foto: Paul Sakuma/AP

USA Luurekeskagentuur (CIA) palus piinamisega võrdsustatavate ülekuulamisvõtete kasutamiseks esimest korda luba 2002. aasta mais ja sai toonaselt rahvusliku julgeoleku nõunikult Condoleezza Rice'ilt esialgse nõusoleku, selgub senati luuredokumendist.


Agentuur sai ülekuulatavate vettekastmiseks ehk uputamise simuleerimiseks voli 26. juulil 2002, kui justiitsminister John Ashcroft leidis, et vettekastmise kasutamine on seaduslik, ilmneb eile avaldatud senati luurekomitee terrorisõja ülekuulamiste ajakavas.

Kümme päeva varem kohtus Rice CIA andmetel agentuuri toonase direktori George Tenetiga ja soovitas Al-Qaeda kinnipeetava Abu Zubaydah' ülekuulamisel kavandatud võtteid kasutada, kui justiitsministeerium need heaks kiidab.

Rice oli teadaolevalt esimene president George W. Bushi administratsiooni kõrge ametnik, kes kiitis heaks ülekuulamisvõtted, mida praegune justiitsminister Eric Holder on nimetanud piinamiseks.

Senati dokument on esimene salastatusepitseri alt vabastatud detailne kronoloogia Bushi administratsiooni toetusest ülimalt vastuolulisele taktikale.

Rice on üks vähemalt poolest tosinast Bushi ametnikust, teiste hulgas on ka asepresident Dick Cheney, kes aastatel 2002-2003 Zubaydah' ja veel kahe terrorikahtlusealuse kallal kasutatud julmi ülekuulamismeetodeid arutasid, need heaks kiitsid ja nende seadustele vastavust kinnitasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles