Žirinovski tahab rookida vene keele välismaistest sõnadest puhtaks

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Liberaaldemokraatliku Partei liider Vladimir Žirinovski.
Vene Liberaaldemokraatliku Partei liider Vladimir Žirinovski. Foto: SCANPIX

Venemaa Liberaaldemokraatliku Partei (VLDP) liider Vladimir Žirinovski tegi seadusandjatele ettepaneku keelata ära välismaiste sõnade kasutamine juhul, kui neile on olemas venekeelne analoog.

«Vene keel tuleb puhastada prahist ja võõrkeelsetest sõnadest,» ütles Žirinovski ja lisas, et VLDP juristid juba töötavad vastavat seadusprojekti välja, vahendas Interfax.

Žirinovski erakonna plaanide järgi võiks ametnikku, kes kasutab oma kõnes võõraid sõnu, karistada rahatrahviga või koguni vallandamisega.

«Milleks öelda diiler, kui on olemas sõna posrednik või performance, kui on predstavlenije. Varsti peame hakkama ka inglisepäraselt hääldama,» konstateeris ta.

Žirinovski lisas, et sarnaseid keelenäiteid võib tänapäeva keelest tuua tohutult palju.
18. jaanuaril tegi ta ettepaneku hakata trahvima massimeediat anglitsismide ja teiste laensõnade kasutamise pärast.

Sarnaseid ettepanekuid on riigiduumas ka varem kuulda olnud. Näiteks aastal 2008 tegi rida rahvasaadikuid, keda toetasid õigeusukirik ja teised ühiskondlikud organisatsioonid, ettepaneku moodustada noorte kasvatamiseks «venekeelne keskkond», mis kaitseks alaealisi «võõrsõnade ja välismaise kultuuri mõjuvõimu eest».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles