Süüria vabaühendus: Baniase massimõrvas hukkus vähemalt 145 inimest

Liisa Tagel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaba Süüria armee võitlejad valmistuvad Deir al-Zoris tulistama raketti president Bashar al-Assadile ustavate vägede suunas.
Vaba Süüria armee võitlejad valmistuvad Deir al-Zoris tulistama raketti president Bashar al-Assadile ustavate vägede suunas. Foto: Reuters / Scanpix

Süüria Inimõiguste vaatlusühendus teatas täna, et on on teinud kindlaks vähemalt 145 inimese hukkumise mai alguses rannikuäärses Baniase linnas toime pandud massimõrvas.


Tuvastatud ohvrite hulk on ühenduse sõnul viimasel kahel nädalal tõusnud seetõttu, et leiti kümneid varisenud ja põlenud majarusude alla mattunud surnukehasid, edastab uudisteagenetuur AFP.

Mõned ohvritest maeti ühenduse andmetel ka julgeolekujõudude kohalolul salaja maha.

Vaatlejate sõnul võib 3. mail toimunud Baniase tapmisi nimetada massimõrvaks.

Rannikulinna Baniase Ras al-Nabaa piirkonda sisenenud võitlejate hulgas oli regulaararmee sõdureid ja poolsõjaväeliste rahvuslike kaitsejõudude liikmeid.

«Tapetute hulgas oli 34 alla 16-aastast last, seal hulgas imikuid, ja 40 naist,» sõnas vaatlusorganisatsioon, kes kogub oma andmed laialt aktivistide, arstide ja advokaatide võrgustikult Süürias.

Kõigest päev enne Baniase massimõrva tapeti lähedalasuvas külas Baydas vähemalt 51 sunniiti.

Vaatluskeskuse direktori Rami Abdel Rahmani väitel oli 3. mail aset leidnud tapatalgute taga usuvaen. Suurema osa Süüria elanikest moodustavad sunnid, kuid president Bashar al-Assad kuulub vähemuses olevate alaviitide hulka, kellest suur osa elab rannikualadel.

Aktivistide sõnul käitub režiim eriti halastamatult igasuguste rannikul pead tõstvate valitsusvastaste ilmingute suhtes.

«See oli oma motiivide tõttu üks kõige metsikumaid tapmisi, mis Süüria julgeolekujõud ja valitsuse pooldajad on ülestõusu algusest saadik korda saatnud,» sõnasid vaatlejad.

«Vaatlusorganisatsioon kutsub üles režiimi kuritegudest Rahvusvahelise kriminaalkohtule teada andma.»

Eile tapeti vaatlusorganisatsiooni andmetel Süüria erinevais paigus uues vägivallapuhangus 112 inimest.

Enam kui 94 000 inimest on jätnud oma elu 2011. aasta märtsis alanud konfliktis, kus rahumeelsest ülestõustust kasvas välja verine kodusõda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles