Türkmenistan loobub eelmise presidendi kurikuulsast kultusteosest

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turkmenistani eelmise presidendi Sapamurat Nijazov kirjutatud raamatule püstitatud mälestusmärk.
Turkmenistani eelmise presidendi Sapamurat Nijazov kirjutatud raamatule püstitatud mälestusmärk. Foto: AFP / Scanpix

Turkmenistani koolid lõpetavad oma eelmise presidendi kurikuulsa «ajaloolis-filosoofilise» teose «Ruhnama» kasutamise kohustusliku õppematerjalina.


Haridusministeeriumile lähedalseisev anonüümsust soovinud isik teatas möödunud nädala lõpul uudisteagentuurile AFP, et uue kooliaasta algusest «Ruhnamat» käsitlevat õppeainet enam koolidest ei leia. Kaheköitelise «Ruhnama» õppimise asemel lülitatakse kooliprogrammi hoopis Türkmenistani ja maailma kultuuride tutvustamine.

«Ruhnama» («Hingelised kirjutised») väidetav autor oli riigi eelmine president, praeguseks elavate seast lahkunud Saparmurat Nijazov, kes andis teosele püha raamatu staatuse. Selle lugemine oli kõigile riigi elanikele kohustuslik ning Türkmenistani nafta- ja maagaasivarusid himustavate rahvusvaheliste suurettevõtete abil tõlgiti seda ligi 30 keelde.

Nijazov, kes kandis tiitlit Türkmenbaşy – Kõigi turkmeenide Isa – nimetas oma raamatu järgi ümber tarkusekuu, septembri ning tegi rahvuspühaks päeva, mil ta väidetavalt «Ruhnama» kirjutamise lõpetas.

2006. aastal lubas Nijazov televisiooni otse-eetris, et kõik, kes on raamatu kolm korda läbi lugenud, lähevad otse taevasse.

Samal aastal eluaegne president Nijazov ka suri ning tema mantlipärijaks sai hambaarst Gurbanguly Berdimuhammedow, kes pidas enne seda peaministri asetäitja ametit. Huvi raamatu vastu kahanes ning nüüdseks seda enam riiklikes raamatupoodides ei müüda.

2011. aastast ei pea Türkmenistani kooliõpilased teiste lõpueksamite seas enam «Ruhnama» tundmise eksameid läbima.

Berdimuhammedow on oma valitsusaastatel viinud läbi mitmeid reforme Njiazovi isikukultuse jälgede vähendamiseks ning püüdnud Türkmenistani välismaailmale enam avada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles