Aafrika Liidu sõdureid süüdistatakse vägistamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaallannad Muqdisho rannal.
Somaallannad Muqdisho rannal. Foto: SCANPIX

Somaalias AMISOMi üksustes võitlevaid Aafrika Liidu (AL) sõdureid süüdistatakse kohaliku naise vägistamises.


Naise sõnul ta rööviti, uimastati ja seejärel vägistati korduvalt. Käesoleva kuu alguses aset leidnud kuritöös osales väidetavalt nii Somaalia valitsusvägede kui AMISOMi sõdureid.

AMISOMi avalduse kohaselt moodustasid nad juhtumi uurimiseks Somaalia sõjaväega ühise töörühma. Samuti kinnitas ALi missioon, et mõistab hukka igasuguse seksuaalse kuritarvitamise ja ekspluateerimise.

ALi vägedes teenib viie riigi – Burundi, Djibouti, Kenya, Sierra Leone ja Uganda – sõdureid. Nad aitavad Somaalia valitsusel Al Qaedaga seotud Al Shabaabi liikumise vastu võidelda 2007. aastast.

Juhul, kui süüdistused leiavad kinnitust, mõjub see tõenäoliselt halvasti ALi mainele ja aitab omakorda tõsta Al Shabaabil enda oma. Somaalia valitsusvägesid on varemgi naiste väärkohtlemises, muuhulgas ka vägistamises, süüdistatud. See, et AMISOMi sõdurid võiksid millegi sellisega seotud olla, on aga ka kohalikus kontekstis paljusid šokeerinud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles