Rõhutud uiguurid jätkavad Hiinas mässu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina loodeosas Xinjiangi autonoomses piirkonnas pühapäeval puhkenud kokkupõrked islamiusuliste uiguuride ja märulipolitsei vahel on nõudnud vähemalt 156 inimelu.


Reutersi teatel tuli hinnanguliselt 200 inimest tänavatele, et protestida oma lähedaste vahistamise vastu üleeile toimunud rahutustes. «Politsei viis mu abikaasa eile [üleeile - toim] minema. Nad ei ütlenud midagi. Nad lihtsalt viisid ta minema,» ütles end Maliyaks nimetanud naine, kelle kinnitusel ei võtnud ta abikaasa rahutustest osa.

Politsei sõnul kulges meeleavaldus siiski rahulikult. Seda jälgis ka hulgaliselt ajakirjanikke. Mitmed pealinna Ürümqi uiguuri elanikud on siiski kinnitanud, et politseinikud viivad etniliste piiride alusel eraldatud pealinna uiguuri linnaosades läbi valimatuid läbiotsimisi.

Tänavatele kogunenud meeleavaldajate ja märulipolitseinike vahel puhkes aga kähmlus. Hiina meediaallika Xinhua kinnitusel on uiguuri pagulasorganisatsioonide «võimuvastase vandenõu» käigus vahistatud 1434 inimest, üle tuhande on saanud viga, vahendas AFP.

Pühapäeva keskpäeval Ürümqi kohaliku turu juurest alanud uiguuride protestirongkäik muutus vägivaldseks pärast korrahoidjate käsku meeleavaldajatel laiali minna.

Protesti ajendiks peetakse möödunud kuul riigi lõunaosas Guangdongi provintsis hani ja uiguuri vabrikutööliste vahel puhkenud kokkupõrkeid, milles sai viga üle 100 inimese. Xinhua teatel päästis konflikti valla endise töölise kuulujutt, mille kohaselt olid kuus uiguuri meest vägistanud kaks hani naist. Tegemist oli siiski laimuga ja interneti vastavasisulise info üles riputanud mees vahistati.

Islamiusulised uiguurid moodustavad Hinjiangi provintsi 20 miljonilisest elanikkonnast ligi poole, kuid pealinna Ürümqi 2,3 miljonist elanikust on enam kui 70 protsenti ümberasustatud hanid.

Inimõigusorganisatsioonid on kutsunud üles vaoshoitusele ning nõudnud konflikti sõltumatut uurimist.

Maavararikas Xinjiangi piirkond on sarnaselt Tiibetiga Hiina Rahvavabariigi üks kõige rahutumaid regioone. Keskvõimu sõnul kujutavad uiguuri separatistid pidevat ohtu riigi julgeolekule, mistõttu on piirkond võetud tugeva kontrolli alla. Uiguuride sõnul on keskvalitsuse poliitika eesmärk islamiusuliste kultuuri ja rahvustunde allasurumine.

Etniline hõõrumine on kestnud juba aastakümneid. Tänavu möödub 60 aastat puna-Hiina vägede sisenemisest Xinjiangi. Rahvavabariigi võimud nimetavad sissetungi piirkonna rahumeelseks vabastamiseks, kuid Ida-Türkestani iseseisvuse eest võitlejad peavad seda vägivaldse okupatsiooni alguseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles