Mehhiko saadab narkosõtta veelgi lisajõude

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko föderaalpolitseinikud.
Mehhiko föderaalpolitseinikud. Foto: AFP / Scanpix

Mehhiko võimud saadavad riigi lääneosas asuvasse Michoacani osariiki 5500 politseinikku ja sõjaväelast, kes asuvad võitlema sealse narkokuritegevusega.


Tegemist on Mehhiko konservatiivne president Felipe Calderóni 2006. aastal välja kuulutatud narkokaubanduse vastase võitluse ühe ulatuslikuma operatsiooniga, vahendas Reuters.

Kolme aasta eest saadeti uimastijõukudega seotud vägivalda maha suruma 36000 sõdurit ja föderaalagenti, keda peetakse vähem korrumpeerunuks kui politseinikke, kuid soovitud edu pole see toonud, sest narkojõukude kokkupõrked nõuavad üha enam uusi ohvreid.

Viimastel päevadel on Michoacani julgeolekujõud sattunud kohaliku uimastikaupmeeste kartelli La Familia rünnakute sihtmärgiks, mistõttu leidsid võimud, et lisavägede saatmine on ainus võimalus, kuidas mõjuvõimsa jõugu toime pandud kuritegusid peatada.

«Nende kuritegelike grupeeringute liikmetel pole muud alternatiivi kui alluda seadusele,» ütles siseminister Fernando Gomez Mont.

Esimesed relvastatud lisaüksused saabusid Michoacani pealinna Moreliasse juba eile õhtul. Neid hakkavad toetama soomustatud veokid ja Black Hawk-tüüpi lahingkopterid.

Mullu hukkus kuritegelike grupeeringute omavahelises verevalamises ligi 9000 inimest, alates 2006. aastast on hukkunud 128000 inimest. Enamik narkokartellide toime pandud kuritegusid jääb aga lahendamata politsei ja ametnike korrumpeerituse tõttu. Nii kontrollib ka La Familia osa Michoacani politseist ja võimuladvikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles