Ahmadinejad kinnitati Iraani presidendiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajatolla Ali Khamenei (paremal) ja president Mahmoud Ahmadinejad.
Ajatolla Ali Khamenei (paremal) ja president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: AP / Scanpix

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei kinnitas täna Mahmoud Ahmadinejadi ametlikult 12. juuni presidendivalimiste võitjaks ja seeläbi ka teiseks ametiajaks riigi presidendiks.


Ajatolla avaldus tuli kaks päeva enne ametlikku inauguratsioonitseremooniat, vahendas

BBC

.

Vaatlejate sõnul seisab Ahmadinejadil ees uue nelja-aastase ametiaja alguses raske ülesanne moodustada valitsus, mille liikmed parlamendile meeltmööda oleksid.

Presidendivalimiste järel on Iraani poliitilise eliidi seas olnud suuri lahkarvamusi ning puhkenud võimuvastastes meeleavaldustes on hukkunud kümneid inimesi.

Kui Khamenei teatas oma toetusest Ahmadinejadile vahetult pärast valimisi, siis kaks endist presidenti Mohammad Khatami ja Akbar Hashemi Rafsanjani on võime avalikult kritiseerinud.

Rafsanjani ning valimistel lüüa saanud Mir Hossein Mousavi ja Mehdi Karroubi puudusid protesti märgiks ajatolla tänaselt heakskiidutseremoonialt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles