Iga inimese soontes võib voolata kuninglikku verd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollywoody näitleja Brooke Shields tütre Rowan Fran cisega. Shieldsil on suurkujudest pakatav sugupuu, kuhu kuulub
näiteks ka Inglismaa kuningas Edward III.
Hollywoody näitleja Brooke Shields tütre Rowan Fran cisega. Shieldsil on suurkujudest pakatav sugupuu, kuhu kuulub näiteks ka Inglismaa kuningas Edward III. Foto: SIPA

Oma esivanemate jälgi ajades võib peaaegu igaüks jõuda kuningate või kuulsusteni. Seda uskumatuna tunduvat fakti tõestavad sugupuu-uurijad lihtsa matemaatika abil.

Ameerika näitlejal Brooke Shieldsil on esmapilgul muljetavaldav sugupuu – tema perekonda kuuluvad Prantsusmaa kuninganna Catherine de Medici ja Itaalia aadlidaam Lucrezia Borgia, Karl Suur, El Cid ja William Vallutaja. Näitleja sugupuus on ühtlasi ka viis paavsti, suur hulk New Englandi ümberasujaid ja peaaegu iga Euroopa kuningakoja liikmeid.

Mis on Brooke’is siis nii erilist, uurib uudisteagentuuri AP reporter Matt Crenson? Crenson vastab ise, et tegelikult polegi mitte midagi, vähemalt genealoogilises mõttes.

Edward III vägiteod

Eksperdid ütlevad, et isegi dokumenteeritud ühenduslülideta tähelepanuväärse esivanemani on tõenäosus, et iga inimene pärineb ühest või teisest kuninglikust kõrgusest, umbes sada protsenti.

«Miljonite inimeste pärinemine keskaegsetest monarhidest on tõestatud,» kinnitab Mark Humphrys, genealoog ja Dublini linnaülikooli arvutiteaduse professor AP-le. Iga kuninga suguvõsas on tuhandeid tundmatuid, kelle sünnid, surmad ja elud jäid maailmaajaloos täiesti märgistamata.

Ükskõik kellel oli rohkem kui sada aastat tagasi lapsi, omab ilmselt nüüdseks miljoneid järeltulijaid ja üsna paljud neist on kuulsad.

Näiteks kuningas Edward III-l, kes valitses Inglismaal 14. sajandil, oli üheksa täiskasvanuikka jõudnud last. Mõned eksperdid arvavad, et 80 protsenti praegustest inglastest pärinevad Edward III-st.

Mida kauem aega tagasi keegi elas, seda rohkem järeltulijaid tal nüüdseks tõenäoliselt on. Humphrys oletab APga rääkides, et prohvet Muhamed, islamile alusepanija, esineb iga läänemaailma inimese sugupuus.

On püütud luua tõendatud liini 6. sajandil sündinud Muhamedi ja mõne keskaegse Inglismaa monarhini ning seeläbi enamiku kui mitte kõigi Euroopa päritolu inimesteni.

Muhamedi juured

Kellelgi pole see veel päris usutavalt õnnestunud, aga üks liin läheb üsna lähedalt. See viib läbi Muhamedi tütre Fatima laste Hispaaniasse mauride ajastusse Abbadidi dünastiani, sealt omakorda kuninganna Isabelini, kes rahastas Kolumbuse reise.

Kuninganna Isabeli tütar Juana abiellus Habsburgiga, kellest lõpuks põlvnes üks Medici, üks Bourbon ning pikk joru Itaalia printse ja hertsogeid, viies Muhamedi järeltulijaid kõikjale Euroopasse. Lõpuks 43 põlvkonda Muhamedist hiljem jõuame Itaalia printsessini, kelle nimi on Marina Torlonia. Tema lapselaps on aga jälle Brooke Shields.

Kas teate?

Inimkonna ajalugu

• Steve Olson, kelle sulest ilmus 2002. aastal raamat «Inimkonna ajaloo kaardistamine», on uurinud kogu inimkonna ajalugu.

• Olsoni arvutus: igal inimesel on kaks vanemat, neli vanavanemat ja kaheksa vanavanavanemat. Kui neid arve põlvkondade kaupa kahega korrutada: 16, 32, 64, 126, on mõnesaja aastaga selgunud tuhandeid esivanemaid.

• Mida ajas kaugemale minna, seda rohkem on inimesi, keda kohtab väga paljude inimeste sugupuudes. On vältimatu, et lõpuks jõutakse välja üheainsani.

• Ajas on vaja minna vaid 2000–5000 aastat tagasi, et leida üks inimene, kes on seotud kõigi praegu elavatega.

Allikas: AP

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles