Palestiina hinnangul takistab rahu Iisrael

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina telekommunikatsiooni ja IT minister Mashhour Abudaka üleeile Tallinnas.
Palestiina telekommunikatsiooni ja IT minister Mashhour Abudaka üleeile Tallinnas. Foto: Peeter Langovits

Palestiina omavalitsuse telekommunikatsiooni ja infotehnoloogia ministri Mashhour Abudaka arvates takistab Lähis-Idas rahu saabumist Iisrae­li valitsus.


Sel nädalal Eestis peamiselt infotehnoloogia-alastel üritustel viibinud Abudaka sõnul on pinged Palestiinas kasvanud, kuna Iisraelis tuli võimule väga parempoolne valitsus.



«Kui (Iisraeli peaminister Benjamin) Netanyahu võimule tuli, siis rahuprotsess peatus,» ütles ta vastuseks küsimusele, kas terroristlikuks organisatsiooniks kuulutatud Hamasi järjekordne valimisvõit Palestiinas 2010. aasta alguses võib rahuprotsessi ja kahe Palestiina territooriumi ühendamise lõplikult karile viia.



Lisaks väljendas ta palestiinlaste pettumist USA president Barack Obamas. Nimelt lubas viimane enne ametisse astumist toetada Palestiina riigi loomist, kuid nüüd ei suuda ta isegi läbi suruda Iisraelilt kindlalt juudiasunduste ehitamise peatamise nõudmist Läänekaldal, kahetses Abudaka.



Abudaka sõnul on olukord praegu pingeline eelkõige Jeruusalemma aladel. Lisaks arutas ÜRO eile raportit, mis süüdistab nii Iisraeli kui ka Hamasi inimõiguste rikkumises mulluse sõja ajal Gaza sektoris.



Eestis E-riigi Akadeemia seminaril osalenud Palestiina delegatsiooni juhtinud Abudaka sõnul edendab infotehnoloogiline areng kahe Palestiina territooriumi, Hamasi võimu all oleva Gaza sektori ja Fatah’ liidri Mahmoud Abbasi juhitava Läänekalda omavahelist suhtlust.



«Põhimõtteliselt on igas büroos Palestiina aladel olemas videokonverentsi võimalus,» kirjeldas Abudaka. Tema sõnul pole probleemiks ainult Läänekalda ja Gaza sektori eristatus, vaid ka kommunikatsioon erinevate Läänekalda asulate vahel. Lisaks on Palestiinal suur diasporaa: kolm miljonit palestiinlast elab Palestiina aladel, viis-kuus miljonit väljaspool ning elektrooniliseks suhtlemiseks oleks hea ID-kaardi-taoline lahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles