Aktivistid: Hiina vahistab salaja uiguure

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina paramilitaarsed politseinikud uiguuride autonoomses regioonis Xinjiangi provintsis..
Hiina paramilitaarsed politseinikud uiguuride autonoomses regioonis Xinjiangi provintsis.. Foto: Reuters / Scanpix.

Pärast juulis Hiina Xinjiangi piirkonnas puhkenud rahutusi on kadunuks jäänud mitmed uiguuri mehed, kelle saatuse kohta julgeolekujõud nende lähedastele midagi ei ütle, teatasid täna inimõiguslased.

Rahutustele järgnenud nädalail korraldasid politsei ja sõdurid haaranguid Xinjiangi pealinna Ürümqi uiguuri linnajagudes, toppisid mehi autodesse ja viisid nad minema, väidab Human Rights Watch.

Rühmitus tõi ära pealtnägijate tunnistused üle 40 juhtumist, kuid lisas, et see on tõenäoliselt kõigest «jäämäe tipp».

Naftarikas Xinjiang on strateegilise tähtsusega, kuid seda räsivad etnilised pinged. Valdavalt islamiusku uiguurid tunnevad end oma kodumaal tõrjutuna ning on vihased nende kultuurile ja usule kehtestatud piirangute pärast.

Julgeolekujõud alustasid pealetungi pärast 5. juulit, kui uiguuride meeleavaldused vägivaldseks muutusid ning kõikjal linnas hiinlaste ja uiguuride vahel kokkupõrked puhkesid.

Tänavad suleti ja politsei otsis meeste kehadelt sinikaid, mis viitaks nende osalusele rahutustes. Osasid kinnipeetavaid peksti.

Samuti tungis politsei kodudesse ja kontoritesse ning vahistas inimesi ilma vahistamiskäskude ega selgitusteta, vahendas HRW pealtnägijate sõnu.

Ametlikud andmed vahistatute kohta on olnud katkendlikud ja vastukäivad, kuid see viitab, et arreteeriti üle tuhande inimese.

Kohalik pressiesindaja ütles, et ei saa kohe teateid kommenteerida, kuid ütles, et kinnipeetavate arv «muutub pidevalt».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles