Itaalia mõistis 23 CIA agenti inimröövi eest vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Washington on jahmunud Itaalia kohtu eilsest otsusest, millega mõisteti vangi 23 USA Luure Keskagentuuri (CIA) ja kaks Itaalia salaagenti Egiptuse vaimuliku röövimise eest 2003. aastal.


CIA Milano büroo tollane juht Robert Seldon Lady mõisteti vangi kaheksaks aastaks, ülejäänud 22 ameeriklast viieks aastaks. Kõik otsused tehti tagaselja, kuna USA ei andnud kohtualuseid välja, vahendas AFP.

Mõlemat itaallast karistati kolmeaastase vabadusekaotusega.

Tegemist oli esimese kohtuprotsessiga seoses CIA nn vangistuslendudega, mille raames vahistas luureteenistus kümneid arvatavaid terroriste ja toimetas nad kolmandatesse riikidesse, kus neid piinati.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Ian Kelly ütles, et Washington on kohtuotsuses pettunud. Pentagoni pressiesindaja Geoff Morrell ütles, et kuna Itaalia kohtul pole jurisdiktsiooni kohtualuste üle, oleks kohtuasja pidanud lõpetama.

Itaalias asüülis viibinud Egiptuse päritolu imaam Osama Mustafa Hassan, keda tunti paremini Abu Omari nime all, rööviti 2003. aasta veebruaris Milano tänavalt ja toimetati ülekuulamiseks Kairosse, kus teda tema sõnul piinati.

Agendid ei tarvitanud operatsiooni ajal erilisi ettevaatusabinõusid, rääkides julgelt mobiiltelefonidega ning andes uurijatele piisavat alust tõestada, et ameeriklased olid missiooni Itaalia luureametnikega kooskõlastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles