USA ootab liitlastelt veel 6000 lisasõdurit Afganistani

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanist naasnud Kanada major Joe Boland mängimas oma nelja-aastase poja Markusega.
Afganistanist naasnud Kanada major Joe Boland mängimas oma nelja-aastase poja Markusega. Foto: Reuters / Scanpix

Vastuseks USA presidendi Barack Obama eeldatavasti tuleval nädalal antavale lubadusele saata Afganistani juurde kümneid tuhandeid Ameerika sõdureid võivad ülejäänud NATO riigid sinna lisaks läkitada kuni 6000 sõdurit, teatab uudistevõrk AP.

Kõigi eelduste kohaselt peaks Obama oma uue sõjaplaani teatavaks tegema teisipäeval. Praegustel andmetel sisaldab see otsust juurde läkitada umbes 30 000 USA enda ja teiste liitlasriikide sõdurit ning ka kava, kuidas selle kriisiriigi julgeolek tema enda korrakaitsejõududele lõpuks üle anda.

7. detsembril toimub NATO konverents, millel oodatakse liitlasriikidelt lisavägede lubadusi.

Üks anonüümne NATO diplomaat ütles täna, et teised NATO rahvusvahelistes julgeolekuabijõududes (ISAFis) osalevad riigid peale Ühendriikide peaksid oma praegusele panusele juurde panema umbes 4000-6000 sõdurit. Praegu teenib Afganistanis üle 100 000 välisriikide sõjaväelase. Neist umbes 36 000 on sinna saatnud teised NATO liikmed ja ISAFis osalevad alliansivälised riigid, ülejäänud on ameeriklased.

Sama diplomaadi sõnul jätkavad Euroopa riigid oma Afganistanis teenivate vägede arvu suurendamist eeldatavasti ka järgmisel aastal.

Afganistani enda armees teenib praegu umbes 94 000 meest ja seda kavatsetakse suurendada 134 000-le. Afganistani politseis töötab 93 000 inimest. Nende vastu sõdiva Talibani jõudu hinnatakse umbes 25 000-pealiseks.

Praeguseks on näidanud valmisolekut lisavägede saatmiseks Suurbritannia, Slovakkia, Türgi, Gruusia, Lõuna-Korea ja Montenegro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles