Konfliktseid otsuseid teinud Läti kultuuriminister sai hundipassi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Läti peaminister Valdis Dombrovskis vallandas täna seoses Läti rahvusooperi uut juhatust puudutava skandaaliga kultuuriminister Žaneta Jaunzeme-Grende.

Peaminister andis võimuliitu kuuluvatele rahvuslastele käsu leida uus kultuuriminister.

Jaunzeme-Grende lahkub ametist esmaspäeval.

Dombrovskis rõhutas, et konflikt ei ole seotud eelarvega ja lisas, et kuni rahvuslased ei ole nõudmist täitnud, ei taha ta hinnata oma otsuse mõju valitsuskoalitsioonile.

Kultuuriministril tekkis tõsine konflikt rahvusooperi uude juhatusse valitud kultuuriesindajatega, ütles peaminister. «Ma käskisin juba varem kultuuriministril lahendus leida,» lisas ta, kuid konflikt üha süvenes.

Jaunzeme-Grendel oli kultuurisektoriga vastuolusid varemgi ja ta ei ole suutnud dialoogi luua. Pilt ei ole mustvalge, rõhutas Dombrovskis: «See ei tähenda, et Jaunzeme-Grende on halb inimene ja (rahvusooperi vallandatud direktor Andrejs) Žagars hea inimene.»

Žagars oli alates 1996. aastast rahvusooperi direktor, kuid kultuuriminister ei määranud teda uude kolmeliikmelisse juhatusse, mille eesmärk on ooperi parem finantsjuhtimine. Kolmapäeval vallandati Žagars usalduse kaotuse tõttu ametist. Ta on otsustanud vallandamise kohtus vaidlustada ja esitada kultuuriministrile süüdistuse laimus.

Kultuuriministri otsuseid kritiseeris teravalt ka president Andris Bērziņš, öeldes, et konflikte ei saa sel moel lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles