Iraak sõlmib välisfirmadega naftalepingud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtornid
Naftapuurtornid Foto: SCANPIX

Sõjajärgseiks ümberehitustöödeks vahendeid hädasti vajav Iraak plaanib lähema seitsme aasta jooksul märgatavalt suurendada naftatootmist ning tõusta selles vallas taas juhtivate riikide sekka maailmas.


Iraagi valitsus on kiitnud heaks kõik ootel olevad kokkulepped välismaiste energiakompaniidega ning peagi toimub pidulik tseremoonia üheksa lepingu sõlmimiseks, vahendas AFP täna riigi naftaministeeriumi pressiesindajat.

«Kabinet on kõigi lepingutega nõustunud,» kinnitas ametnik, kelle sõnul on lepingutekstidesse lisatud vaid väikseid juriidilisi täiendusi. Neid täpsustama ta ei soostunud, kuid kinnitas, et kohe pärast kinnituse saamist kompaniidelt kuulutatakse välja allkirjatseremoonia aeg.

«See juhtub varsti ja kompaniid alustavad tööd kohe pärast allkirjastamist,» lisas pressiesindaja, kelle sõnul on firmad «väga entusiastlikult» meelestatud.

Naftavarude suuruselt maailmas kolmandal kohal oleva Iraagi pinnasest soovivad teiste seas «musta kulda» ammutama hakata Shell, Petronas, CNPC ja Lukoil.

Seitse lepingut naftaväljade arendamiseks ja toornafta pumpamiseks müüdi juba detsembri esimesel poolel toimunud oksjonil. Siis jagati muu hulgas välja õigused Majnooni ja West Qurna-2 väljade tohutute reservide kasutamiseks. Kaks lepingut on lõplikult kinnitamata ka mullu juunis toimunud oksjonist. 

Iraagi naftatoodang võib pärast lepingute jõustumist tõusta praeguselt 2,5 miljonilt barrelilt 12 miljoni barrelini päevas, mis tooks riiki olulisel määral lisaraha. Iraagi valitsuse sissetulekutest tervelt 85 protsenti saadakse naftaekspordist.

Suurimateks takistuseks uute eesmärkide saavutamisel võivad osutuda jätkuvalt keeruline julgeolekuolukord ja lagunenud infrastruktuur. Iraagi naftavarusid hinnatakse umbes 115 miljardi barreli peale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles