Valgevene miilits avaldas Tartu Ülikooli tudengile survet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene miilits.
Valgevene miilits. Foto: vesti.ru.

Tartu Ülikoolis õppiv Valgevenest pärit tudeng sattus eile kodumaal Homelis puhkusel olles miilitsa surveavalduse alla, kirjutab Valgevene inimõiguslaste veebikülg charter97.org.

Tartu Ülikooli tudeng Ihar Slutšak sai eile õhtul telefonikõne Homeli miilitsajaosakonna leitnantilt Ilja Krukilt, kes kutsus teda vestlusele. Samas keeldus miilits esitamast ametlikku kutset tulla jaoskonda.

Miilis tahtis Slutšakiga vestelda seoses noormehe varem esitataud avaldusega miilitsa käitumise kohta Homelis toimunud hokimängu ajal.

Tudeng keeldus ilma ametliku kutseta miilitsajaoskonda ilmumast. Viis minutit pärast telefonikõne lõppu sai noormees uue kõne ning seekord oli helistaja Homeli siseasjade valitsuse ülem major Šõškou, kes andis korralduse ilmuda Slutšakil ilma ametliku kutseta teisipäeva, 19. jaanuari hommikul miilitsajaoskonda. Šõškou ütles oma kõnes noormehele, et tema poolt oli suur viga miilitsa tegevuse peale avaldust esitada. Miilitsamajor ähvardas mitteilmumisel algatada noormehe vastu allumatuse pärast kriminaalasja.

Ihar Slutšak keeldus ähvardustest hoolimata ilma ametliku kutseta miilitsajaoskonda minemast, kuigi major lõpetas telefonikõne lausega: «Sa tuled meie juurde niikuinii.».

Valgevene inimõiguslaste veebilehe andmetel on Slutšak kogenud võimude tagakiusamist ka varem ning just see on põhjus, miks noormees pidi oma ülikooliõpinguid Valgevene asemel Eestis jätkama.

Slutšak kavatseb kandideerida kevadel toimuvatel kohalikel valimistel Homeli linna esinduskogusse. Noormehe hinnangul võibki miilitsa kõrgendatud huvi tema isiku vastu olla seotud tema kavaga kevadel valimistel kandideerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles