Berlusconi tahab Iisraeli euroliitu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi külastas eile Jeruusalemmas asuvat Yad Vashemi juutide massimõrva ohvrite muuseumikompleksi.
Silvio Berlusconi külastas eile Jeruusalemmas asuvat Yad Vashemi juutide massimõrva ohvrite muuseumikompleksi. Foto: Reuters / Scanpix

Iisraelisse visiidile saabunud Itaalia skandaalse peaministri Silvio Berlusconi arvates peaks Iisraelist saama Euroopa Liidu liige.


Juudiriiki kolmepäevasele visiidile saabunud ja täna oma Iisraeli kollegi Benjamin Netanyahuga kohtunud valitsusjuhi sõnul on tema suurim soov poliitikuna tuua Iisrael euroliidu liikmeks, vahendas telegraph.co.uk.

Koos kaheksa valitsuse ministriga Iisareli saabunud Berlusconi rääkis kohtumisel ka oma suurest sõprusest ja armastusest Iisraeli ning iisraellaste vastu.

«Mul on privileeg võõrustada Iisraeli üht suurimat sõpra,» vastas Netanyahu, kes möödunud aastal peaministri ametisse astumise järel tegi oma esimese ametliku visiidi just Itaaliasse.

Lisaks viisakustele rääkis kolmapäeval Iisraeli parlamendis ehk knessetis kõnega üles astuv Berlusconi sellest, kuidas Auschwitzi surmalaagri külastamine tema suhtumist Iisraeli mõjutas.

«Alates sellest hetkest tundsin, et olin osa teie ajaloost,» kirjeldas Berlusconi, kelle sõnul võttis ta sel hetkel eesmärgiks tegutseda poliitikuna nii, et ajalooline viga enam ei korduks. Tema hinnangul oli ükskõiksus holokausti peamine põhjus.

Kuigi Itaalia ja Iisraeli suhted on erinevalt teistest Euroopa riikidest väga soojad, kritiseeris Berlusconi vahetult enne visiiti Iisraeli ajalehele Haaretz antud intervjuus Tel Avivi asunduspoliitikat, mis tema sõnul takistab rahu sõlmimist.

«Ma tahaksin öelda Iisraeli rahvale ja valitsusele, et [...] see poliitika on viga,» ütles Berlusconi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles